След 31 години Атлетик Билбао пак с трофей

Умря мечтата на Барселона за шест купи през 2015 година

Sportinglife
Sportinglife 08:35 ч., 18 Авг 2015
0
858
Getty Images

След 31 години чакане славният Атлетик Билбао отново има трофей.

Баският тим успя да нанесе удар в сърцето на Барселона и отне суперкупата на Испания.

Така каталунците няма да повторят 2009-а, когато спечелиха всички шест възможни титли, за които играха.

Атлетик разгроми Барса с 4:0 в първия мач в петък, не се даде и на „Камп Ноу” – 1:1.

Мечтата на домакините се събуди чак в 43-ата минута, когато Лионел Меси откри резултата. Преди двубоя треньорът Луис Енрике каза, че ако има тим, който може са направи този фантастичен обрат, то това е неговият.

Но Жерар Пике бързо охлади емоциите на домасините – получи червен картон още на самия старт на второто полувреме.

Изключително глупава постъпка от испанския национал, защото дойде след разправия със страничния съдия заради невдигната засада.

С човек по-малко Барса по-трудно атакуваше, а Атлетик по-лесно се бранеше. Така се стигна до 74-ата минута, когато ветеранът Аритс Адурис изравни.

В първия мач нападателят направи хеттрик и на практика вече може да се нарече Екзекутора на Барселона.

„Най-хубавото нещо, което можеше да ни се случи, е да спрем дългото чакане на клуба за титла и то точно срещу Барса”, каза Адурис.

Атлетик влезе в мача като финалист за Кралската купа. На финала през май баските паднаха с 1:3 от каталунците на „Камп Ноу”.

„След деня, в който се роди дъщеря ми, това е най-щастливият за мен”, продължи Адурис.

„Този трофей се разиграва в два двубоя, а в първия ние бяхме много слаби – призна капитанът на Барса Андрес Иниеста, който наследи лентата от напусналия Шави. – Опитахме всичко. Ако бяхме вкарали втори гол през първото полувреме, щяхме да поставим съперника под по-голям натиск. Когато Пике бе изгонен, вече нямахме никакви шансове. Много малко отбори са печелили шест купи в една година. Също малко са тези, които имат четири или пет. Ще се постараем да станем световни клубни шампиони през декември. Но дотогава има много мачове в Испания и Шампионската лига.”

Луис Енрике поздрави Барселона за начина, по който игра в реванша.

„Бяхме много добри, виждах как съперникът започна да се плаши – рече треньорът. – Направихме страхотно представяне и можехме да стигнем до обрата. За съжаление всичко свърши с червения картон на Пике. След това можехме само да поздравим Атлетик за трофея. Понякога е добре да загубиш, за да разбереш колко е трудно да се печели. Отборът ни е обединен. Предстои ни много тежко първенство. Искаме да продължим да радваме феновете и да държим високия стандард, който сами наложихме.”

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията