Розберг взе две тренировки на Хамилтън

Германецът спука гума на пълна газ на „Спа”

Sportinglife
Sportinglife 18:05 ч., 21 Авг 2015
0
687
Getty Images

Нико Розберг започна по най-добрия начин атаката към съотборника си Люис Хамилтън в битката за световната титла във Формула 1 – с две първи места в свободните тренировки за Гран при на Белгия, която е в неделя на пистата „Спа”.

Въпреки силното представяне на Нико, той се сблъска с неприятни проблеми, които обаче не се отразиха на темпото му. В началото на първата тренировка Розберг имаше проблеми с двигателя – липса на мощност, а скоростната му кутия остана блокирана на 7-а предавка.

Класиране във втората свободна тренировка за Гран при на Белгия

1. Нико Розберг, Mercedes 1.49,385 мин.
2. Люис Хамилтън, Mercedes +0,302 сек
3. Дениъл Рикардо, Red Bull +0,751 сек
4. Даниил Квят, Red Bull +1,014 сек
5. Кими Райконен, Ferrari +1,076 сек
6. Нико Хюлкенберг, Force India +1,076 сек
7. Ромен Грожан, Lotus +1,104 сек
8. Маркус Ериксон, Sauber +1,324 сек
9. Фелипе Наср, Sauber +1,543 сек
10. Себастиан Фетел, Ferrari +1,555 сек
11. Серхио Перес, Force India +1,586 сек
12. Карлос Сайнц, Toro Rosso +1,652 сек
13. Макс Верстапен, Toro Rosso +1,732 сек
14. Валтери Ботас, Williams +1,865 сек
15. Пастор Малдонадо, Lotus +1,932 сек
16. Фелипе Маса, Williams +2,203 сек
17. Дженсън Бътън, McLaren +2,469 сек
18. Фернандо Алонсо, McLaren +3,185 сек
19. Уил Стивънс, Manor +4,680 сек
20. Роберто Мери, Manor +4,868 сек

В бокса оправиха това, но германецът все пак загуби ценно време от сесията.

Един час след началото на втората тренировка Розберг спука гума малко преди завоя „Бланшмон” и се завъртя, но за негово щастие колата му се стигна до предпазните огради край трасето.

„Не беше никак приятно, тъй като карах на пълна газ, с максимална скорост, така че не беше добре – обясни Розберг, според когото колата му е вървяла с над 300 км/ч, когато се спука задната му лява гума. – Не знам какво стана, просто гумата се спука.”

От Pirelli обясниха, че разследват причината за инцидента, но все още нямат версия за случилото се.

„Завъртане на 360 градуса със скорост над 300 км/ч е нещо, което няма как да очакваш – допълни Розберг. – За щастие не ударих стената, нямаше никакво предупреждение, че гумата ще се спука, поведението на колата изобщо не се промени. Ще направим сериозен анализ, тъй като ситуацията беше опасна”.

В края на сесията катастрофа направи Маркус Ериксон, който се удари с почти 250 км/ч в двойния ляв завой „Пуон”, но също се отърва невредим след инцидента.

Това бяха двете прекъсвания на втората тренировка, в която доминираха двамата пилоти на Mercedes, които единствени успяха да слязат под 1.50 минути за обиколка на класическото трасе „Спа”.

Световният шампион Люис Хамилтън остана втори и в двете тренировки, като във втората завърши на над 0,3 секунди от Нико, а две трети места записа миналогодишният победител Дениъл Рикардо, който обаче остана на по-голяма разлика – седем десети и половина зад Розберг.

Във втората тренировка другият пилот на Red Bull Даниил Квят изскочи четвърти, като изпревари Кими Райконен и Нико Хюлкенберг, които записаха идентично време в най-бързите си обиколка.

Пастор Малдонадо с Lotus записа една катастрофа в първата тренировка, а във втората извади по-голям късмет – венецуелецът излезе извън трасето на излизането от завоя „Пол Фрер” и след това се върна точно пред Валтери Ботас, малко преди завоя „Бланшмон”, който се взима на пълна газ.

Двамата пилоти на McLaren Дженсън Бътън и Фернандо Алонсо получиха наказание от общо 55 места назад на стартовата решетка, тъй като от тима им смениха моторите, турбо компресорите и още важни елементи, а в тренировките нито един от двамата не успя да мине по-напред от 16-ото място.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията