Защо сега, Жуниор?

Нападателят атакува Петър Хубчев след 10 дни мълчание

Sportinglife
Sportinglife 08:10 ч., 28 Авг 2015
0
896
Lap.bg

Една от най-обсъжданите фигури в родния клубен футбол – нападателят на Берое Жуниор Мапуку най-после излезе от нелегалност.

След като близо 10 дни мълча и сякаш изчезна от лицето на земята африканецът с френски паспорт публикува кратко съобщение на личния си профил във Фейсбук.

„Благодаря на всички хора в Берое. Благодаря на феновете и на всички свързани с клуба. Бях много щастлив и не исках да напускам клуба, но отношението към мен на старши треньора и неговия асистент бе ужасно. Нямам нов отбор и не съм въвлечен в каквито и да било проблеми с нощния живот. През цялото време бях във Франция. Късмет на Берое!!!Жуниор Мапуко”, гласят шестте кратки изречения.

Мапуко за Хубчев

Любопитна извадка публикува официалния сайт на Берое часове след появата на „изявлението” на Жуниор Мапуко. 

От клуба цитираха част от изказванията правени от играча по адрес на треньора Петър Хубчев.

10.09.2014 г.

Здравей, Мапуку, ти дойде в Стара Загора през зимата, как се стигна до трансфера ти в Берое?

– Това е благодарение на моите агенти, ако не беше Петър Хубчев треньор аз нямаше да подпиша с Берое.

– Какво мислиш за треньора Петър Хубчев, разбираш ли се с него?

– Той е голям треньор, има големи заслуги за моето развитие, надявам се да продължи да работи така добре с мен и целият отбор.

10.02.2015 г.

Имал ли си конфликт с треньора Петър Хубчев?

– Конфликт – не, ние не сме на едно ниво. Той ми е като баща и каквото каже, трябва да го изпълнявам. Естествено, Хубчев много често не е бил доволен от мен – заради поведението ми, за това, че не правя достатъчно усилия на тренировка. И винаги е прав. Вкарвал ме е много пъти в правия път. За Хубчев колективът наистина е над всичко, въобще не му дреме дали аз или някой друг ще вкара, ако не изпълняваме задачите си.

А имал ли си пререкания с някои от съотборниците си?

– Не, никога. Петър Хубчев ме е наказвал заради несериозното ми отношение, а не заради проблеми със съотборниците ми. В отбора сме като семейство, не се делим. И аз чух слухове, че дори сме се били в съблекалнята, но това е абсолютно невярно.

20.02.2015 г.

„Моят мениджър Маез Ел Уалид ме доведе в Стара Загора. Първоначално бях пратен в Черноморец, където изиграх един мач и не ме одобриха. След това трябваше да започна с Локомотив (Пд), но се забавиха с подписването на договора ми. Моят мениджър се обади на Петър Хубчев. Той поиска да ме види и, разбира се, ме одобри. И сега се радвам, че играя за Берое“.

„За Петър Хубчев важат три главни неща, а именно дисциплина, строгост и точност. Той е от тези треньори, който успява да ни внуши, че колектив се гради с дисциплина. Когато сме на тренировка, няма никакво отпускане, което ни помага и за мачовете. Позволява си да се отпусне с нас рядко след тренировки. Но никога преди това. Тази негова строгост и последователност в изграждане на колектива ни помага много. За мен той е най-добрият треньор в България“, каза Мапуку.

01.05.2015 г.

– Определяш старши треньора на „Берое“ Петър Хубчев като свой баща, но как успя той да те вкара в правилния път? Кой житейски съвет никога не би забравил от него?

– Най-важният съвет за мен от Петър Хубчев е, че винаги трябва да се работи усърдно, а също и ми помага да запазвам самообладание. Хубчев много прилича на баща ми, защото и той е изключително дисциплиниран и умее да намира границата кога да се шегува и кога да работим сериозно.

21.06.2015 г.

„Феновете на Берое са супер. Няма как аз и съотборниците ми да не сме доволни от тяхната гореща подкрепа. Берое е добър отбор с голяма история. Нашият треньор Петър Хубчев е харизматичен, учи ни на много неща. Той е на световно ниво, невероятен професионалист. Щастлив съм да работя с него“, завърши Жуниор Мапуку. 

След всичко случило се през миналата седмица да има позиция от нападателя бе най-логичното. Тя обаче трябваше да дойде още тогава.

Още с появата на първите слухове, на първото напрежение.

Сега, а и в този й вид от нея няма полза.

Нападателят наруши мълчанието си, но не го направи докрай, което оставя ситуацията все толкова неясна.

Публична тайна е, че през целия си престой в Берое футболистът имаше проблем с дисциплината.

Затова и по-често бе на скамейката, отколкото на терена. Но пък в началото на този сезон се видя, че независимо от всичките си недостатъци Мапуко е необходим на отбора.

Може и да не вкара много от положенията, които имаше, но се бореше и създаваше възможности и за останалите си съотборници.

И след като в Берое така и не успяха да си осигурят еквивалентен играч двете страни трябваше да седнат и да си изяснят ситуацията.

И да загърбят емоциите, които накараха наставника да изрече „такъв човек не ми трябва”, а играча да отвърне „отношението бе ужасно”.

От ситуацията в момента губят всички. Играчът, защото скандалите няма да му помогнат при последващ трансфер, а и защото седмиците далеч от терена няма как да не се отразят на формата му.

Треньорският щаб, защото опциите за избор вече са с една по-малко.

И атакуващият футбол, който искат феновете да виждат продължава да се отдалечава от Берое като стил на игра.

Феновете, за които Мапуко бе един от любимците.

Но големият губещ със сигурност е отборът.

Конфликтът създаде напрежение, от което останалите играчи нямат нужда. Резултатът се видя срещу Ботев – сковано и пропиляно първо полувреме и загубени точки.

Продължението на сагата сега може да доведе до проблеми и в Ловеч. А това ще бъде сериозен удар по амбициите на тима.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията