Късно пробуждане: как Рома надви Ювентус

Алегри разгада замисъла на Гарсия, но закъсня фатално със смените

Sportinglife
Sportinglife 11:40 ч., 31 Авг 2015
0
390
Getty Images

Босна – Ювентус 2:1. Пянич и Джеко донесоха изключително важен успех на Рома.

За първи път от повече от 1912 г. „Старата госпожа“ започна сезона с две загуби.

По всичко личи, че за отбора на Масимилиано Алегри му предстои доста труден сезон. Но всичко е справедливо. Крайният резултат отговаря на логиката на събитията, макар че в добавеното време домакините едва не си платиха за нехайството.

„Гадзета дело Спорт“: Четири големи черни точки за „бианконерите“

Всички говорят за историята отпреди повече от един век – за първи път от 1912 г. „Старата госпожа“ започна шампионата с две поредни загуби, макар че по онова време, естествено, е нямало и помен от Серия А.

Срещу Рома обаче се появи още една тревожна цифра: „бианконерите“ нанесоха само един удар към вратата през цялото първо полувреме.

„БЯЛО-ЧЕРНИЯТ“ ОРКЕСТЪР СТРАДА БЕЗ „ТРИМАТА ТЕНОРИ“

Прекрасното изпълнение от фаул, с което Миралем Пянич откри резултата в неделя, нанесе двойна рана на тифозите на Юве. Това бе поредното болезнено напомняне, че на „Старата госпожа“ ѝ липсва някой си Андреа Пирло. Както, разбира се, и Тевес и Видал.

Обновяването на състава в съвременния футбол е задължително, но засега впечатлението е, че ръководството на торинци сбърка, като остави тримата да си тръгнат едновременно.

Освен от качествени изпълнители, напускането им лиши Ювентус и от характер.

Вярно, новият нападател Манджукич е печелил Шампионската лига, но той няма нито игровите характеристики, нито харизмата на големия аржентинец.
Друг новобранец – Кедира – се контузи рано-рано, а заместник на Пирло така и не бе привлечен.

НА АЛЕГРИ НЕ МУ СТИГНА КУРАЖ

Алегри заложи на схема 3-5-2, като в средата на терена се подвизаваха Лихтщайнер, Стураро, Падоин, Погба и Евра. В резултат на това игровият почерк на „Старата госпожа“ изчезна безследно, заедно с физическата мощ.

Вярно е, че на синьор Алегри му липсваха Кедира и Маркизио, но той поне можеше да заложи на новобранеца Алекс Сандро. На наставника на Юве не му стигна кураж да го стори, за разлика от опонента му Гарсия, който се довери на Лука Дин. Куадрадо пък се появи на терена едва четвърт час преди края.

Падоин вместо Пирло пред защитата – това няма как да не притеснява тифозите на Юве. Отказът от Роберто Перейра в стартовия състав също буди недоумение.

ЛИПСА НА ИГРА И ХАРАКТЕР

Вярно е, че Ювентус на Антонио Конте счупи абсолютния рекорд за най-много точки в историята именно с тази схема. Алегри обаче заслужи овации именно като промени постройката и въведе система с четирима бранители, която донесе успех и в Шампионската лига.

Сега треньорът на „бианконерите“ се върна назад, защото изпълнителите се смениха. По-сериозна обаче е крачката назад по отношение на манталитета и поведението на терена.

Ювентус, както вече беше споменато, погледна към вратата на Рома само веднъж до почивката и се събуди чак в края на срещата. 87 минути „Вълците“ бяха пълновластни господари на терена.

Болезнените проблеми са взаимосвързани – няма ги Пирло, Тевес и Видал – няма ги играта, лицето и характера на Юве.

ПОГБА, КЪДЕ СИ?

В съвременния футбол номерата на гърбовете на играчите вече нямат кой знае какво значение. „Десетката“ в Юве обаче си остава символ и отговорност.

Това лято я получи Пол Погба, за когото бяха отхвърлени оферти в размер на 80 млн. евро (от Барселона и Челси).

Без Пирло и Видал, Ювентус ще зависи от френския национал както никога досега. Засега обаче Погба не изглежда способен да носи отбора на гърба си.

Тимът е обновен и той също има нужда от време. Освен другото, да бъдеш голям футболист и голям лидер не е съвсем едно и също.

И всичко това беше напълно в духа на Рома – да водиш с 2:0, да имаш числено превъзходство и да си на косъм да изпуснеш победата.

Римските тифози да благодарят на вратаря Войчех Счесни, който като по чудо изби топката от горния ъгъл след изстрела на Леонардо Бонучи.

Ювентус може да се гордее с последните минути на този двубой. Тогава си пролича, че поне някои играчи от настоящия състав напълно заслужено носят бяло-черната фланелка.

В почти безнадеждна ситуация Дибала, Мората и Перейра едва не обърнаха хода на мача.

Но какво пречеше на Алегри да хвърли последните двама в боя малко по-рано?

В началото на второто полувреме Рома беше притиснала гостите, които все не успяваха да задържат топката в свое владение. Във въздуха се носеше едно име – Куадрадо.

Но Макс реагира със закъснение. Наистина, изкуството на навременните и прецизни смени не е най-силната страна на треньора на Юве.

Тактическият дуел обаче се състоя в пълен обем. При това и двете страни си бяха написали домашното.

Алегри пусна Мартин Касерес от първите минути. Някои сметнаха, че наставникът на шампионите се опитва да привлече помощта на фортуна. Защото през миналия сезон уругваецът излезе като титуляр десет пъти и в тези двубои „Старата госпожа“ записа осем победи и два хикса.

В действителност Касерес беше необходим, за да може Алегри във всеки един момент да промени постройката на своя тим, като се откаже от схемата с трима защитници.

Този ход е свидетелство за това, че Алегри е голям стратег, който мисли с няколко хода напред.

Когато Рома се хвърли напред още с първия сигнал, използвайки всички слабости на печално известната 3-5-2, Макс веднага отиде на тъча и даде указания на своите.

Касерес застана на десния бек, Лихтщайнер заигра пред него, Евра заигра като типичен ляв защитник. С помощта на новата формация 4-1-4-1 шампионите успяха да удържат „Вълците“ до края на първата част.

Футболистите на Юве се подредиха компактно и с помощта на двойното подсигуряване по фланговете успяха да неутрализират устрема на домакините.

Това обаче беше само временен успех. Във второто полувреме „Старата госпожа“ щеше да има нужда от далеч по-силно действащо лекарство.

Източник: Sports.ru

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията