Русия почти отписа Евроволей 2015

Новият формат на Световната лига създаден от местната федерация

Анна Николова
Анна Николова 07:55 ч., 01 Сеп 2015
0
128
Fivb.org

Федерацията на Русия почти отписа предстоящото през октомври Европейско първенство по волейбол.

Шампионатът ще се провежда в България и Италия и стартира на 8 октомври. 

„Мисля че промяната, която бе направена – Световната купа да е преди Европейското първенство, а не както до този момент след него, ще повлияе и на двата турнира. Най-вече на тяхното значение и престиж. И мисля че големият губещ е Евроволей 2015. Особено когато става дума за европейските участници на Световната купа като Русия, Италия, Полша. В крайна сметка да не забравяме, че Световната купа си е и олимпийска квалификация. Първата от всички възможни.

Затова съм убеден, че за тимовете от Стария континент, които ще участват на нея, това е по-важният от двата турнира. Такова е и отношението на Русия. Не е задължително да печелим надпреварата, важното е да се класираме на място, което ни дава олимпийска квота”, обясни президентът на руската федерация Станислав Шевченко. Участието на Сборная на турнира в Япония стартира следващия вторник. Общо 12 тима ще си оспорват двете квоти за игрите в Рио през 2016 г.

Президентът на руската федерация изненада като призна, че именно неговият екип е автор на новия формат, по който през следващия сезон ще се провежда Световната лига.

„Въпреки че бяхме в непрекъсната връзка с колеги от други страни, основната идея практически е наша. Тя обаче бе единодушно подкрепена от всички в средата на август”, коментира Шевченко пред Спорт Експрес.

Както е известно през следващата година в елита на Световната лига ще участват 12 отбора. В предварителния етап те ще изиграят по три турнира с различни домакини, като класирането ще бъде общо. Първите пет в класирането плюс домакина ще участват във финалите на турнира. Цялата проява ще продължи само месец – от 17 юни до 17 юли.

„Подготовката на този проект ни отне един месец. В никакъв случай не мога да кажа, че идеята е спонтанна, напротив внимателно проучихме и възможните дати и възможните съперници. Все пак заради олимпийските игри всички отбори имат интерес този турнир да не продължава обичайните два месеца, а само един.

А и да бъдем честни, много е трудно да събереш в осмица най-добрите отбори в света. Там има все повече състави, които са готови да се борят за краен успех в отделните турнири. На практика в последните два три сезона конкуренцията в мъжкия волейбол стана изключително голяма.

Появиха се нови национални отбори, с нови, силни играчи. Достатъчно е да си припомним, че и на олимпиадата в Пекин, и на тази в Лондон волейболът бе в топ 3 на най-популярните видове спорт. И телевизионните рейтинги са само едно от доказателствата за това. Мисля че олимпийските игри дават сериозен тласък в развитието на спорта”, анализира Станислав Шевченко.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията