Защо Райконен мрази Рон Денис?

Бившият шеф на McLaren Мартин Уитмарш с нова информация по темата

Sportinglife
Sportinglife 15:10 ч., 01 Сеп 2015
0
467
Getty Images

Бившият шеф на тима на McLaren във Формула 1 Мартин Уитмарш най-после реши да даде някои отговори на важни въпроси, стоящи още преди напускането му.

За списание Motorsport Уитмарш разказа за отношенията си с настоящия пилот на Ferrari Кими Райконен, както и че британският тим се обърнал към финландеца преди да наеме Дженсън Бътън за сезон 2010.

„Трябва да кажа, че Кими е личност, която разбират много малко хора – обясни Уитмарш. – Той обича да купонясва, да пие, но когато става въпрос за тренировки и подготовка, той е един от най-дисциплинираните пилоти и повечето хора просто не осъзнават това. Освен това Кими е много интелигентен, а това винаги помага във Формула 1.

„Има и нещо друго, това е мое мнение, но се споделя от доста хора – Кими е един от най-добрите пилоти, когато става въпрос за това да разбере поведението на колата и след това да обясни на инженерите какво се случва и как точно. Във Формула 1 това е изключително важно.”

Уитмарш напусна McLaren, след като Рон Денис си върна контрола над тима във Формула 1 и се оказа, че двамата са в много сериозен конфликт.

В началото на 2014 се разбра, че Денис вече е направил поне един опит да отнеме властта на Уитмарш, но той е бил подкрепен от акционерите.

Когато обаче балансът на силите се промени, Денис успя да се върне начело на тима и Уитмарш мина на заден план, за него не се съобщаваше нищо и по-късно той тихо напусна.

Сега Мартин е главен изпълнителен директор на тима на сър Бен Ейсли, който участва във ветроходната регата „Америка Къп”.

Уитмарш, естествено, не можеше да пропусне и отношенията между Кими и Денис.

„Кими мрази страстно Рон – декларира Уитмарш, но не пожела да даде повече подробности. – Аз се разбирам добре с Райконен и в края на 2009, когато той беше освободен от Ferrari, обмислях възможността да подпишем с него и той да се върне при нас.

„Преговаряхме с мениджмънта на Кими, но те имаха твърде високи изисквания, основно финансови, а по това време Дженсън Бътън, който току-що беше станал световен шампион излезе на пазара и нещата за нас се наредиха много бързо.”

Кими кара за McLaren от 2002 до 2006 година, а по това време Денис беше шеф на тима, като най-добрите постижения на финландеца са две вицешампионски титли – през 2003 и 2005 година.

И макар публично двамата никога да не са имали противоречия, източници от тима са разказвали, че Кими е бил недоволен от методите на управление на Денис, както и от обясненията му пред медиите, че го смята за мързелив.

Освен това, Райконен поне на два пъти имаше реален шанс да се бори за титлата срещу Михаел Шумахер, но всеки път атаката му се проваляше заради недостатъчно развитие на болида на McLaren в хода на сезона. 

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията