Пет рекорда за Жозе Моуриньо

Португалецът влезе в "Книгата за рекорди на Guinness"

Sportinglife
Sportinglife 12:00 ч., 06 Сеп 2015
0
1417
Getty Images

Мениджърът на Челси Жозе Моуриньо влезе в "Книгата за рекорди на Guinness" с пет футболни рекорда, постигнати с Порто, Реал, Интер и Челси, включително и за най-дълга серия без загуба като домакин.

Новият сезон започна доста трудно за португалеца и признанието за неговите рекорди може би ще подобри настроението на Специалния, който за момента не успява да намери начин да преодолее кризата в шампионите на Висшата лига.

От началото на сезона в Англия Челси има само една победа, а Моуриньо беше подложен на сериозна медийна атака заради скандала му с лекарката на тима Ева Карнейро.

Най-впечатляващото постижение на Жозе естествено е 9-годишната му серия от 151 мача без загуба у дома, постигната с четири отбора: Порто, Реал, Интер и Челси.

Освен това, Специалния вече има два триумфа в Шампионската лига – с Порто и Интер, което го нарежда в елитната група от едва петима треньори, печелили най-силния европейски клубен турнир с различни отбори.

И още едно впечатляващо постижение от Шампионската лига – на 49 години и 12 дни Жозе стана най-младият треньор, записал 100 мача в турнира.

Постиженията му на национално ниво също са достойни за уважение: през сезон 2004-2005 Челси с Моуриньо начело постави рекорд по най-много спечелени точки по пътя към титлата във Висшата лига – 95.

Отделно Жозе получава и признание за най-много домакински мачове без загуба във Висшата лига, постигнати при двата му периода в Челси.

52-годишният Жозе заяви, че се гордее с тези постижения и е благодарен за признанието за постигнатите от него рекорди, но веднага направи уточнението, че в момента се интересува единствено от представянето на Челси в този сезон.

„Страхотно е, че мога да закача тези грамоти в моя офис – обясни Жозе. – Това е много забавно, като дете едва ли някой от нас може да си представи, че един ден ще стигне до "Книгата за рекорди на Guinness".

„Но вие ме познавате добре, тези награди са постижения, които вече са част от миналото, хубаво е, че съм направил нещо, за да ги заслуга, но по-важното е какво мога да направя оттук нататък – през този сезон, следващия, даже – в следващия ни мач, да не гледаме толкова напред.” 

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията