Хамилтън запази победата си на „Монца”

Фетел и Маса се качиха на подиума, Розберг отпадна

Sportinglife
Sportinglife 03:45 ч., 07 Сеп 2015
0
904
GETTY IMAGES

Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън запази победата си в Гран при на Италия, въпреки че стюардите разследваха два часа и половина по-меката задна лява гума, с която пилотът на Mercedes е стартирал в надпреварата.

Преди Гран при на Италия доставчикът на гуми във Формула 1 Pirelli препоръча нови, по-високи нива на минималното налягане в гумите за състезанието – 1,1 psi.

Класиране в Гран при на Италия

1. Люис Хамилтън, Mercedes    1:18.00,688 ч, 53 об.
2. Себастиан Фетел, Ferrari    +25,042 сек
3. Фелипе Маса, Williams    +47,635 сек
4. Валтери Ботас, Williams    +47,996 сек
5. Кими Райконен, Ferrari    +1.08,860 мин
6. Серхио Перес, Force India    +1.12,783 мин
7. Нико Хюлкенберг, Force India    + 1 об
8. Дениъл Рикардо, Red Bull    +1 об
9. Маркус Ериксон, Sauber    +1 об
10. Даниил Квят, Red Bull    +1 об и др.

След финала стана ясно, че Хамилтън и съотборникът му Нико Розберг са стартирали с по-меки задни леви гуми – с 0,3 psi по-меки от минимално необходимото.

Хамилтън доминира от старта до финала на състезанието, но малко преди финала получи указания от бокса да атакува на пълна газ и да натрупа аванс от поне 25 секунди пред втория – Себастиан Фетел с Ferrari.

В бокса искаха да се застраховат, че ако Люис бъде наказан с допълнителни секунди – явно 25, то той пак ще запази победата си. Люис поспори по радиото, но за първи път от началото на сезона получи супер категорични указания, допълнени от „Не задавай въпроси, изпълнявай, ще ти обясним после”.

Все пак Хамилтън се оплака от това след финала по радиото, а атмосферата в Mercedes не беше особено радостна въпреки страхотната победа на световния шампион.

„Това не беше никак хубаво, момчета”, обясни Люис по радиото, но отново получи същия отговор: „Ще говорим по-късно”.
Фетел зарадва десетките хиляди тифози на финала с второ място, а трети се класира Фелипе Маса с Williams.

Бразилецът се възползва от отпадането на Нико Розберг, на когото му гръмна двигателят две обиколки преди финала. Преди това Нико, който остана едва шести в спринта към първия завой, успя да прескочи при спиранията в бокса двамата пилоти на Williams, а в последните турове беше догодин Фетел, който изоставаше от Хамилтън и имаше реални шансове да направи победата на Mercedes на „Монца” двойна.

Шефовете на Williams оставиха двамата си пилоти да се борят за третото място до самия финал и Валтери Ботас опита няколко атаки в последната обиколка, но Маса се справи отлично със защитата, а след финала каза по радиото, че е „твърде стар за такива щуротии”.

Гран при на Италия се оказа разочарование за най-популярния пилот във Формула 1 Кими Райконен. Финландската звезда на Ferrari остана неподвижен на старта при угасването на светофара и извади огромен късмет, че не беше ударен от нито един от своите колеги, които профучаха край него.

Все пак, макар и с няколко секунди закъснение, Кими тръгна, но стигна последен до първия завой, а след това направи впечатляващо състезание с поредица атаки и изпреварвания и стигна до Топ 6 малко преди финала, а след отпадането на Розберг се класира пети.

След седмата си победа в 12 старта този сезон Хамилтън вече има 53 точки аванс пред Розберг в битката за световната титла седем състезания преди края на годината.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията