Реал и Юнайтед – заедно в депресия

Тежки психически травми тормозят гигантите на световния футбол

Sportinglife
Sportinglife 12:40 ч., 10 Сеп 2015
0
1738
Getty Images

Скандалът, провокиран от любопитния случай с проваления трансфер на Давид де Хеа от Манчестър Юнайтед в Реал (Мадрид), е повод да се замислим за сходната ситуация в два от най-големите клубове в света.

В случая не е толкова важно кой е виновен, дали става дума за неадекватни или за преднамерени действия. По-важното е, че Юнайтед и Реал се намират в тежка психологическа криза, в дълбока депресия.

„Червените дяволи“ вече повече от две години се представят далеч под очакванията на многобройните си привърженици в целия свят. Манчестърци поне съумяха да се завърнат в Шампионската лига, след като година по-рано не участваха в турнира.

Това се случи до голяма степен благодарение на същия този Де Хеа, чието очаквано преминаване в Реал се превърна във фарс в нощта срещу вторник, 1 септември.

„Червените дяволи“ я карат през просото, откакто легендарния им мениджър и духовен водач Алекс Фъргюсън се оттегли през 2013 г.

Настоящият треньор Луис ван Гал не успява да постигне оптимален контакт с играчите. Холандецът няма никаква представа как да им втълпи сложната геометрия на концептуалните си виждания, която им чертае на дъската, и да ги накара да я възпроизведат на терена.

В началото на сезона в играта на Юнайтед няма и помен от ред, увереност и голове. Половината футболисти, привлечени на „Олд Трафорд“ в последните два сезона, се провалиха с гръм и трясък. В същото време клубът се размина с няколко играчи, които силно желаеше да има в редиците си.

Всичко това доведе до жеста на отчаянието – в последния ден на пазара бе привлечено едно хлапе на 19 години от Франция, на име Антони Марсиал, за невероятната сума от 80 млн. евро.

След като научи за случилото се, капитанът на Юнайтед Уейн Руни отиде при един от съотборниците си с въпроса, който си задаваше цяла Англия: „Ама кой е този?“

Изводът е пределно ясен: когато пламъците на разочарованието и отчаянието започват да изгарят ума, здравият разум и рационалният подход отиват по дяволите.

Нещо подобно се случва и в Реал (Мадрид), макар и по различни причини.

Реал, който спечели Шампионската лига през 2014 г., има прекрасен отбор. Безспорно е обаче, че на „Сантяго Бернабеу“ са налице симптоми на крайно недоволство, идентични с тези в Юнайтед.

Не е никак случайно, че именно тези два клуба с дружни усилия сътвориха запомнящото се фиаско „Де Хеа“.

Източник: „Ел Паис“

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията