Veni, vidi, Vinci!

Италианска афера в Ню Йорк

Sportinglife
Sportinglife 23:50 ч., 11 Сеп 2015
0
1604
USOPEN.ORG

Това не само бе една от най-големите изненади в историята на US Open, но и в цялата история на женския тенис!

32-годишната италианка Роберта Винчи постигна почти немислимото, разбивайки надеждата на Серина Уилямс за годишен Голям шлем.

43-та в световната ранглиста преодоля трудно начало, но след това поднесе сензацията - 2:6, 6:4, 6:4 срещу законодателката и носителка на 21 титли от Шлема.

"Опитвах се да не мисля за резултата. Казвах си: "Просто вкарвай топката в корта и гони всеки удар". Горда съм от себе си", заяви Роберта, която четвърт час след края на двубоя продължаваше да се тресе от емоции и думите трудно излизаха от устата й.

"На финал съм. Извинявайте, хора, че победих Серина, но за мен това е прекрасен момент", обърна се Винчи към публиката, която изправена на крака я аплодира.

И имаше защо. Роберта проби за 2:1 в първия сет, но повече не взе гейм и само за половин час Серина се приближи комфортно до финала. Но началото бе измамно.

Винчи проби за 3:2 и затвърди, а при 5:4, когато сервираше за изравняването на сетовете, отрази точка за връщане на пробива и успя. Уилямс реагира гневно и счупи ракетата си, за което получи официално предупреждения от съдията на стол.

Решителната част започна перфектно за Серина, която взе лесно откриващия гейм и проби за 2:0. Винчи обаче осъществи моментален рибрейк, а когато на свой ред поведе с 4:3 с пробив, публиката на "Артър Аш" започна да усеща, че сензацията е възможна.

Уилямс бе близо до това да върне веднага равенството в резултата, но играта й ставаше все по-припряна и пропусна две възможности, след като имаше аванс от 40:15 на ретур в осмия гейм.

С два аса американката се доближи до 4:5, но Винчи не трепна и затвори двубоя с перфектен гейм на нула и още няколко изумително прецизни къси топки.

А Италия буквално полудя, тъй като постижението на Роберта означаваше, че титлата от последния за година турнир от Шлема поема към на Ботуша.

Няколко часа по-рано Флавия Пенета бе преминала безпроблемно с 6:1, 6:3 през Симона Халеп и в събота вечерта US Open ще има своята италианска шампионка.

Невероятно, но факт!

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията