Австралиец окупира класациите в Световната купа

Само два отбора без поражение в Япония

Sportinglife
Sportinglife 09:10 ч., 14 Сеп 2015
0
681
Fivb.org

Австралиецът Едгар Томас се превърна в една от големите звезди на световната купа по волейбол, която тече в Япония. След първите пет мача на турнира, който е и първа олимпийска квалификация, Австралия е на 10-о място в класирането с едва една победа.

Томас обаче окупира върха в класирането на цели две индивидуални класации – за най-резултатен играч и за най-добър нападател. Диагоналът на Австралия има общо 115 точки, от които 105 са именно от атака.

В събота волейболистът реализира фантастичните 50 точки срещу Египет, а Австралия спечели с 3:2. На представянето му не попречи и фактът, че играе с контузия в ръката. Заради травмата той бе принуден да напусне терена в средата на двубоя.

„Имам малък разрез между пръстите и при серия от атаки травмата започва да кърви. Това е причината от време на време да искам смяна. Контузията обаче е незначителна”, обясни волейболистът.

„Когато играе така е трудно да бъде спрян”, лаконичен бе в коментара за изявите на звездата си треньорът на Австралия Роберто Сантили.

Томас обаче не успя да повтори фантастичното си представяне и в следващият мач и след скромните 21 точки, тимът му отстъпи на Канада с 2:3.

Двубоят обаче влезе в историята на турнира като най-дългият мач игран изобщо на проявата. Срещата продължи 2 часа и 49 минути. Отбелязан бе и рекорд по реализирани точки – 245. Само в първия гейм бяха отбелязани 66 точки и той завърши с успех за Австралия с 34:32.

Сред играчите със силно представяне на Световната купа след първите пет мача попаднаха и двама италианци – Иван Зайцев и Матео Пиано.

Зайцев е №1 при изпълнителите на сервис с 12 аса. Същият актив има и американецът Мат Андерсън.

Пиано пък е първи при блокировачите с 14 блокади.

Само два от 12-те тима участници в надпреварата успяха да приключат първата й фаза без поражение – САЩ и Полша. Двата тима имат еднакъв брой победи – по 5. Американците обаче са първи тъй като всичките им успехи са с по 3:0 или 3:1, което им носи по три точки на двубой.

Поляците изиграха един единствен пет геймов мач и с точка по-малко са на второ място в класирането. Квоти за олимпийските игри в Рио догодина дават именно първите две позиции.

Надпреварата в Япония се подновява на 16 септември.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията