Да сравним Хамилтън със Сена

Какво казва статистиката за двамата пилоти

Sportinglife
Sportinglife 13:00 ч., 15 Сеп 2015
0
1063
GETTY IMAGES

„Като дете винаги съм искал да повторя постиженията на Айртон Сена. Сега съм близо до това и твърде често си мисля, че е нереално”, заяви на „Монца” световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън, който наистина е близо до това да изравни тази седмица две от постиженията на легендарния бразилски пилот.

Още в неделя Люис може да изравни едно от най-важните постижения на голямата звезда на Формула 1 от 80-те и 90-те години – ако спечели в Сингапур, Хамилтън ще има 41 победи в световния шампионат, толкова колкото са и тези на Сена.

Далеч напред в тази класация е Михаел Шумахер с 91 спечелени състезания, Ален Прост има 51, а Себастиан Фетел вече се изравни със Сена по брой победи – и двамата имат по 41.

Ако обаче спечели на „Марина бей” в неделя Люис ще повтори още едно постижение на Сена – статистическо съвпадение, което обаче той много харесва – 161 старта във Формула 1 и 41 победи.

Но историята помни, че през 1993 година в Австралия Сена спечели последната си 41-а победа в последния старт за сезона, а през 1994 записа три състезания с нули за Williams и загина на 1 май на „Имола”.

Сравненията между успешни пилоти от различни епохи от развитието на Формула 1 са много трудни. Например, Сена има 63 незавършени състезания от 161 старта (39%), а Хамилтън се състезава във време, в което болидите са доста по-надеждни – той има едва 22 незавършени състезания или 14% от стартовете му.

Хамилтън обаче притежава един интересен рекорд, който засега е уникален – от дебюта си във Формула 1 през 2007 Люис печели поне по едно състезание всеки сезон.

А доминацията на Mercedes, стартирала преди 18 месеца с началото на новата турбо ера му помогна да спечели втората си световна титла и сега е фаворит да вземе и трета.

С победата си на „Монца” Хамилтън подобри друго постижение на Сена – 80 качвания на подиума. Люис вече има 81 подиума, а пред в тази класация няма много пилоти: Михаел Шумахер (155 подиума), Прост (106) и Фернандо Алонсо (97).

Хамилтън вече е задминал идола си по брой най-бързи обиколки в състезание: 25 срещу 19, Сена все още има повече стартове от първа редица – 87 срещу 84, но това съвсем скоро ще се промени и нещо много важно – Люис е спечелил със 16 квалификации по-малко от великия бразилец.

Сена има 65 полпозишъна, което означава, че той е стартирал от първа позиция в 40% от състезанията, в които е участвал.

И въпреки, че Михаел Шумахер спечели 68 квалификации, постижението на Сена все още се смята за най-впечатляващото в битките за най-бързата обиколка в събота.

Но тази събота Люис може да изравни друг изключителен рекорд на Сена, който издържа 26 години – ако спечели квалификацията в Сингапур световният шампион ще запише осми пореден полпозишън.

А победата в неделя ще го доближи до най-важното постижение на Сена, което британецът преследва от идването си в Mercedes – третата световна титла във Формула 1.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията