Скритият фаворит

Ще се превърне ли Куба отново в суперсила?

Sportinglife
Sportinglife 17:30 ч., 27 Дек 2014
0
460
Getty Images

18 медала в Световната лига, две сребърни отличия от Световно първенство, победител в Световната купа, носител на сребърен медал от същия турнир, петкратен победител в Панамериканските игри...И още, и още.

Визитката на кубниския национален отбор по волейбол е една от най-богатите.

Независимо от моментните кризи, тимът от Острова на свободата винаги е сред водещите сили в този спорт.

Причината за моментните пропадания като това, на което са свидетели фенове и специалисти в момента, винаги е една и съща – категоричната забрана играчите от националния отбор да играят в клубове извън страната. Онзи, който си позволи да я наруши задължително бе наказван с дисквалификация.

Санкциите обаче не спираха играчите, привлекли вниманието на специалистите. Османи Хуанторена, Вилфредо Леон, Карменате Диас, Райдел Ромеро Поей, Ясер Портуондо – списъкът е дълъг. Повечето изчакваха търпеливо две години, за да изтече дисквалификацията им. След това получаваха пълната свобода сами да избират как да се развие кариерата им и какви пари да получават.

На всичко това обаче е на път да се сложи край. При това след броени дни, ако се вярва на думите на президента на кубинската волейболна федерация Ариел Сайнс.

Ариел Сайнс

Много е възможно още от януари кубинските волейболисти да имат позволението да се присъединяват към отбори от чужди първенства. Започваме с работата по адаптирането ни към съвременната система на спорта. За нас тя е напълно нова.

„Много е възможно още от януари кубинските волейболисти да имат позволението да се присъединяват към отбори от чужди първенства. Започваме с работата по адаптирането ни към съвременната система на спорта. За нас тя е напълно нова”, обясни Сайнс.

По всяка вероятност това ще означава амнистия на онези играчи, които вече разполагат с такива контракти и отправянето на покана за завръщането им в националния отбор.

„Готов съм да се върна. По което й време да ми позвънят, аз ще се върна”, заяви преди няколко дни една от големите настоящи звезди на Куба Вилфредо Леон. Докато играеше само за националния отбор го наричаха детето-чудо. Дебютира в състава едва на 14 години, а на 17 вече носеше капитанската лента.

„След като Робеландри Симон реши да пробва силите си в Европа, вратата му за националния отбор бе затворена. Наложи се да се избира друг капитан. Проведохме събрание, треньорът обяви кандидатурите. Аз бях най-младият в тима, но всички единодушно гласуваха за мен”, връща се назад в годините Вилфредо Леон, който сега трупа опит в руския Зенит (Казан).

Своите две години извън терена изтърпя и друг суперталант на Куба – Османи Хуанторена. През това време кубинецът водеше тренировки под зоркото око на Радостин Стойчев в Тренто. След края на дисквалификацията Хуанторена се превърна в един от водещите играчи на италианския тим, с основна заслуга за спечелването на серия отличия.

Тимът отстъпи четири места в ранглистата

Заради липсата на звездите си, кубинският национален тим записа срив от цели четири места в световната ранглиста при мъжете.

В момента тимът е 11-и, което го изпрати и във втора дивизия на Световната лига. „Ако нещо не се промени, сривът ще продължи”, прогнозира още преди месеци бившият национал Райдел Йерезуело.

„Федерацията определено дължи обяснение защо не използва най-добрите ни играчи и допуска подобно отстъпление”, отбеляза водещият волейболен коментатор в Куба Нелсън Паес. 

Прибавяме към двамата и още един играещ в руската Суперлига – Ореол Камехо. Както и споменатият вече Робеландри Симон и световният вицешампион Райдел Йерезуело и за всички следящи този спорт е ясно, че за Куба няма да е никакъв проблем да се върне към най-добрите си дни. И да се превърне в скрития фаворит за всички предстоящи състезания, включително олимпийските игри след две години.

Лошата новина е, че ако това се случи силата на кубинските суперзвезди ще изпита и България. Защото Куба е един от съперниците на тима ни в Световната лига, зона 2. Но е сигурно, че двубоите с участието на кубинския национален отбор ще бъдат доста по-атрактивни и интригуващи. 

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията