Даниил Квят успя да догони Mercedes

Нико Розберг и Люис Хамилтън се върнаха в Топ 3

Sportinglife
Sportinglife 16:20 ч., 25 Сеп 2015
0
1169
GETTY IMAGES

Руската звезда на Red Bull Даниил Квят за втори пореден петък записа името си като №1 в свободните тренировки – това първо стана в Сингапур, а днес пилотът го повтори и в Япония.

Квят записа най-добрата си обиколка във втората сесия при много интересни условия – дъждът над „Сузука” спря за известно време, пистата започна да изсъхва и пилотите получиха възможност да запишат по-бързи обиколки с гумите интермедия.

Класиране във втората свободна тренировка за Гран при на Япония

1. Даниил Квят, Red Bull 1.48,277 мин
2. Нико Розберг, Mercedes +0,023 сек
3. Люис Хамилтън, Mercedes +0,576 сек
4. Дениъл Рикардо, Red Bull +0,820 сек
5. Себастиан Фетел, Ferrari +1,991 сек
6. Кими Райконен, Ferrari +2,042 сек
7. Карлос Сайнц, Toro Rosso +2,141 сек
8. Макс Верстапен, Toro Rosso +2,265 сек
9. Фелипе Наср, Sauber +2,691 сек
10. Пастор Малдонадо, Lotus +3,280 сек
11. Нико Хюлкенберг, Force India +3,397 сек
12. Дженсън Бътън, McLaren +3,584 сек
13. Маркус Ериксон, Sauber +3,657 сек
14. Серхио Перес, Force India +3,793 сек
15. Ромен Грожан, Lotus +4,257 сек
16. Фелипе Маса, Williams +4,488 сек
17. Фернандо Алонсо, McLaren +6,962 сек
18. Уил Стивънс, Manor +9,782 сек
19. Алекс Роси, Manor +11,142 сек

Преди него при подобни условия класирането оглави Нико Розберг с Mercedes, но Даниил подобри времето му с 0,023 секунди. В Сингапур авансът му в края на петъчния ден също беше скромен – 0,039 секунди пред Кими Райконен с Ferrari.

Малко след като Квят завърши бързата си обиколка пак заваля и колегите му се върнаха към гумите за изцяло мокра писта, а това означаваше, че ако дъждът не спре, никой няма да може да подобри времето му. Както и стана.

Самият Квят обясни, че не трябва да се отдава кой знае какво значение на това класиране, тъй като според него, той е карал при „специфични условия” и всеки друг на негово място би постигнал подобен резултат.

Третото място днес остана за световния шампион Люис Хамилтън с Mercedes, който обаче завърши на почти 0,6 секунди от Квят, но неговата бърза обиколка се падна на една идея по-мокра писта и това се отрази на времето му.

Силното представяне днес на Red Bull беше допълнено от 4-ото място на другия пилот на тима Дениъл Рикардо, който обаче беше с над 0,8 секунди по-бавен от Квят.

Място в Топ 6 намериха и двамата пилоти на Ferrari Себастиан Фетел и Кими Райконен. Те останаха на около 2 секунди от времето на Даниил, но трябва да се отбележи, че тези времена бяха постигнати с гуми за мокро в самия край на сесията, когато дъждът не беше много силен, но пък валеше постоянно.

Най-добро време в първата тренировка в Япония даде Карлос Сайнц с Toro Rosso – за първи път в кариерата му във Формула 1, а във втората сесия той и съотборникът му Макс Верстапен завършиха 7-и и 8-и.

Двете сесии днес не се разминаха без куриози. Верстапен загуби около половин час от втората тренировка, тъй като механиците му изпуснаха отвертка в една от въздушните кутии на колата му и се наложи да разглобят част от сглобените компоненти на охлаждането, за да я извадят.

Фернандо Алонсо пък чака един час да бъде сменен двигателят Honda в неговия McLaren, след като екипът откри проблем в задвижващия блок на болида му след края на първата сесия.

Единствен Валтери Ботас от Williams не участва във втората свободна тренировка днес, като неофициалното обяснение от тима е, че финландецът е решил да си запази повече мокри гуми за следващите дни, тъй като има шанс валежите да продължат.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията