Събрание с въпросителни

Клубовете останаха изненадани от сбирката в Пловдив

Sportinglife
Sportinglife 06:40 ч., 01 Окт 2015
0
318
Интернет

„Управителният съвет на сдружение с нестопанска цел „Българска федерация по волейбол” , София на основание чл.26, ал.1 ЗЮЛНЦ свиква извънредно Общо събрание на членовете на 3.10.2015 г. в Пловдив при следния дневен ред:

1. Преглед на организационното състояние и легитимността на органите на БФВ, на решенията, взети на ОС на сдружението на 10.10.2012 г., включително в частта относно избор на УС; председател на сдружението и продължителност на мандата на органите на управление, съответно вземане на решения относно избор на УС и председател на УС, и определяне на мандата им;

2. приемане на решение за изменения и допълнения на устава на сдружението;

3. Разни”.

Това гласи официалното съобщение на Българската федерация по волейбол за Общото събрание, което в събота ще се проведе в Пловдив. Както изисква законът то е публикувано в Държавен вестник, брой 66 от 28 август тази година.

Насрочването на сбирката, макар и направено според всички изисквания на закона, предизвика сериозна изненада сред клубове и привърженици. Най-напред заради избраната дата – точно седмица преди старта на Европейското първенство по волейбол за мъже, на което страната ни е домакин заедно с Италия.

Но най-вече защото дойде седмици след като в медиите се появи информация за решение на Софийски апелативен съд, което обявява за нелегитимно настоящото ръководство на федерацията. Публичността на това решение също остана неясна, защото то е взето през ноември 2014 г...

И пак според закона е налице процедура по обжалване, а делото е насрочено за 01 декември 2015 г. Всеки, който малко или много се е сблъсквал с юридически казуси и закони у нас знае, че окончателно е решението на последна инстанция или на онази, при която няма обжалване. Едва тогава и решението влиза в сила.

Многобройните въпросителни около решението на Софийски апелативен съд за легитимността на федерацията не бяха подминати и от националния селекционер Пламен Константинов.

„Въпросът е съвсем друг. Първо откъде излиза информацията. Като прочетеш ще си кажеш, че току-що е излязло решението на Апелативния съд, че федерацията е нелегитимна. А това решение е от месец ноември 2014-а, защо сега се появява? Второ - няма окончателно решение, има заседание на ВКС на 1 декември. Това не се уточнява. И основното нещо е за какво е жалбата?

Знае ли се за какво е жалбата и претенциите това Общо събрание или УС да е нелегитимен? Защото събранието се е провело на Златни пясъци, а не в София. Аз ви казвам, че ако се беше провело в София, всички проблеми на българския волейбол щяха да са решени, но тъй като се е провело в Златни пясъци - това е основният проблем на българския волейбол, и трябва да се занимаваме в следващите 6 месеца конкретно с този казус. И с това казвам "Аман от отхвърлени любовници".

Публикации и информации на хора, които до онзи ден висяха във федерацията с усмивка в леко приведена стойка, в момента, в който не са долюбвани, минават в някой друг лагер, който точно преди Европейското трябва да създава някакви смутове.

Аман от българи! Дайте да направим всичко възможно да няма резултат, за да не си го закачи някой на ревера", коментира Константинов в интервю за Българската национална телевизия, излъчено на 16 август тази година.

Десетина дни по-късно „смутовете” обаче станаха по-големи след като Управителния съвет вместо да подмине дискусиите с мълчание, назначи Общо събрание. При това такова, в което ще има избор на нов президент на централата, въпреки че той реално трябва да е едва следващата година.

„Не знам какви юридически аргументи имат в Управителния съвет, за да приемат решение за свикване на Общо събрание. Затова подозирам игра с мандатността. Защо Общото събрание да дава мандат на Управителния съвет след като е легитимен?! Това е някакъв бърз ход.

А след като УС е легитимен би имал право да направи изборно Общо събрание. Но да се прекрати мандата на Управителния съвет или да подадат обективно оставка, за да има избор! Още повече, че времето е кратко и няма време за подготовка, платформа, програма и т. н.”, коментира в едно от малкото си интервюта един от спряганите за кандидат за поста президент Красимир Илиев.

„Бях казал, че с европейското ще стартира моята кампания, ще се срещам с клубове. Сега е ясно, че не съм подготвен за такова събрание и го казвам съвсем открито. Провел съм неформални срещи с доста клубове, но не и сериозни разговори. Бях оставил този план за след европейското. Защо го правим седмица преди турнира?!”, учуди се преди десетина дни и другият претендент за поста Любо Ганев.

„Идеята за това събрание е вследствие на решението на съда. След като има опасения, че на 1 декември ще излезе окончателно решение, че изборът от 2012-а е нелегитимен, трябваше да се върне старото ръководство. Затова решиха да има такова извънредно събрание. Нямаше да има проблем, ако то беше единствено, за да се препотвърдят решенията отпреди 3 години. Когато правехме Управителен съвет преди 3 седмици, някои хора казаха, че мислят да увеличат мандата”, коментира Ганев, мотивирайки решението си да се кандидатира за поста сега, а не през 2016 г.

Думите му, както и изявленията на шампиона Марек от миналата седмица, че не разполага нито с официална покана за събранието, нито с достъп до официалните документи въпреки поискан такъв, потвърждават, че дни преди сбирката въпросите са повече от отговорите. Дали това ще се промени ще разберем в събота.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията