11 разлики между Гуардиола и Тухел

Единият се учи от Кройф, другият – от Рангник

Sportinglife
Sportinglife 09:30 ч., 03 Окт 2015
0
889
GETTY IMAGES

Голямото дерби на Германия предстои. В неделя Байерн и Борусия (Дортмунд) се изправят един срещу друг. Край тъчлинията ще се изправят двама треньори на една и съща възраст.

И много еднакви, и много различни. Пеп Гуардиола и Томас Тухел – диригентите на успешните отбори на Байерн и Борусия. Въпреки всичките прилики двамата не са близнаци. Ето ви поне 11 неща, по които Гуардиола и Тухел не си приличат.

Годината за отмора
След напускането на Барселона Гуардиола прекара тиха година със семейството си в Ню Йорк. Томас Тухел напусна Майнц и заживя в своята къща в града, както и в Мюнхен. Няколко пъти отиде на почивка в Италия.

Менторите
Лично легендата на Аякс и Барселона Йохан Кройф е повлиял върху развитието на Гуардиола. Негов ментор също е аржентинският гуру Сезар Луис Меноти. Гледал е като млад методите на лудия по тактика Марсело Биелса, учил се е от италиано-чешкия маестро Зденек Земан на 4-3-3 и от Ариго Саки.

Най-голямо влияние върху кариерата на Тухел има Ралф Рангник. Бил му е треньор в Улм, а в Щутгарт го взима за школата. При „швабите“ Тухел намери своя истински ментор – покойния вече Херман Бадщубер, баща на защитника на Байерн Холгер Бадщубер.

Музика
Гуардиола е запален фен на британската банда Колдплей. Освен това е голям приятел с каталунския певец Луис Лах. В същото време Тухел обича много германска хип-хоп музика като Клуесо, Блументопф и Макс Хере.

Любими отбори в детството
За Барселона винаги това е бил Барселона. Като дете Тухел харесвал много националните отбори на Аржентина и Уругвай. Днес не може да обясни защо.

Образование
На 24 години Тухел спира с футбола заради контузия. Записва университет в Щутгарт, но прекъсва. „Учението не ми вървеше“, признава той. Гуардиола също прекъсна следване по право след два семестъра.

Поведение на тъч линията
Гуардиола се опитва да „подпали огъня“ на своите играчи. Крещи им като командос, кара се с тях дори. Има проблеми да остава в зоната на треньора. Рядко е в конфликт с реферите. Тухел много прилича по поведение на Юрген Клоп – винаги крещи, винаги ругае. Понякога и срещу противниковите треньори. Веднъж е бил гонен.

Титлите
Като футболист Гуардиола е шесткратен шампион на Испания, два пъти печели Кралската купа, два пъти купата на УЕФА, веднъж КЕШ. С националния отбор стана и олимпийски шампион през 1992 година. Като треньор Гуардиола спечели 14 трофея, включително шест в една година с Барселона. С Байерн има две титли, една купа и световното клубно първенство.
Най-големият успех на Тухел са двете титли за юноши през 2005 и 2009 година. Като играч на Улм спечели аматьорското първенство на Германия.

Алкохолизъм
Тухел не пие алкохол. Никога! Гуардиола също набляга на водата, но харесва вино и бира. Само тази година три пъти бе засечен на Октоберфест – винаги с халба от литър в ръка.

Храна
Докато си почиваше, Тухел ядеше почти само въглехидрати. Гуариола не хапва нищо преди мач. В Мюнхен си направи меню – картофена крем супа, салата от домати с моцарела, вурстове с цвекло и свинско филе.

Наблюдение на играчите
И двамата са фанатици на тема дисциплина. Внимават дори с храненето на отбора си. Гуардиола настоява един час след мач всеки да е хапнал нещо. Най-добре е паста, а може и глътка алкохол. Тухел настоява в Борусия да се ядат само здравословни продукти. Използва се зехтин с Омега 3. Обикновено олио и масло са табу.

Стилът
Когато не е с анцуг, Тухел е спортно елегантен – джинси, риза, яке. Прическата и брадата явно не му правят впечатление. По всичко личи, че Гуардиола всеки ден се подстригва. Обича да експериментира с брадата си. В свободното време се облича само с най-скъпите марки.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията