Шампионатът на големите очаквания

Целта пред волейболистите е поне полуфинал

Sportinglife
Sportinglife 09:30 ч., 07 Окт 2015
0
448
Lap.bg

Малко повече от 48 часа остават до старта на участието на волейболните национали на европейското първенство,  на което страната ни е домакин заедно с Италия. Първият двубой на играчите на Пламен Константинов е в петък от 20,30 часа, а съперник е тимът на Германия.

Програмата бе подредена според желанието на самия селекционер. Бившият капитан отчете факта, че по добра стара традиция тимът и започва трудно на големи форуми и затова предпочете срещата с най-сериозния съперник в групата да е именно на старта.

Така дори при неблагоприятен развой той и помощниците му ще имат достатъчно време да реагират и да не позволят това да не се отрази на следващите изяви.

„Подготовката, която направи нашият отбор е на много високо ниво. Трябва да очакваме едно достойно представяне. Аз цел не съм им поставял, те сами го направиха - място в Топ 4. Нашият отбор има потенциална възможност да стигне полуфиналите, дали ще стане, ще видим. Силен е потокът, само два могат да са на полуфинал”, коментира преди седмица президентът на федерацията Данчо Лазаров.

„Топ 4 си е Топ 4. Но в Италия казват, че четвъртото място е дървеният медал, тиквеният. Ако не си в Топ 3, няма значение и вече не се брои”, отбеляза пък легендата Димитър Златанов.

Формулата на шампионата е такава, че единственият шанс за голям провал – т.е отпадане още в груповата фаза е тимът ни да запише поражения и срещу Германия, и срещу Чехия, и срещу Холандия. Нещо, което се случи на женския ни тим преди десетина дни...

Една или две победи в тази фаза ще означават второ-трето място в потока и допълнителен двубой преди четвъртфиналите. Вероятен съперник там е някой измежду Словения, Беларус, Белгия и евентуално Полша, макар че тимът на Стефан Антига изглежда като сигурен победител в потока, който ще играе във Варна.

Три последователни победи пък гарантират на националите първото място и спокойно изчакване на развоя на събитията в двубоя между втория в групата на Полша и третия в нашия поток. При евентуално участие в полуфинал съперник на тима ни ще бъде победителя от сблъсъка между лидера в групата на Франция, Италия, Хърватия и Естония и победителя от плейофа между третия в тази група и втория в групата на Русия.

Последният двубой, който националите изиграха – този срещу Сърбия в събота определено дава поводи за оптимизъм.  За разлика от изявите в световната лига в него волейболистите ни демонстрираха, че се справят добре на всички елементи.  След малко повече от година работа с Пламен Константинов като треньор играчите показаха, че вече са наясно с изискванията и идеите му и ги прилагат на практика.

Още след срещата обаче селекционерът предупреди, че първенството е различно. Там от значение ще бъде не толкова уменията, които безспорно играчите притежават, и физиката, върху която е работено доста по време на лагера в Белмекен, но и психиката. Защото очакванията и еуфорията ще тежат. И стените у дома колкото ще помагат, толкова и ще пречат.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията