Най-паметните моменти от евроквалификациите

Левандовски, Албания, Гибралтар...

Sportinglife
Sportinglife 10:50 ч., 15 Окт 2015
0
738
GETTY IMAGES

Групите свършиха. Остават плейофите, които ще определят и последните четирима участници на европейското първенство догодина във Франция.

Засега моделът на УЕФА се оказа успешен - формат на мачовете като в евротурнирите в поредни дни, увеличен награден фонд и т.н.

Квалификациите със сигурност ще има с какво да се запомнят, дори и от нас след поредното разочароващо представяне на националния ни тим.

Официалният сайт на европейската централа селектира най-доброто от изминалия квалификационен цикъл.

Играч: Роберт Левандовски (Полша)

Головата машина на Байерн влезе в последните две квалификации за страната си с 12 попадения в 4 срещи за баварците. Той продължи да къса мрежите и на национално ниво и съвсем заслужено е играч номер 1 на квалификациите.

Лева приключи с общо 13 попадения и по този начин изравни рекорда на Дейвид Хийли от Северна Ирландия през 2007-а.

Полякът обаче постигна рекорда си в два мача по-малко. Полша отбеляза общо 33 гола, а Аркадиуш Милик блесна с 6 асистенции - всичките за голове на Левандовски.

Отбор: Албания

Увеличеният формат на еврофиналите позволи до тях да достигна отбори, които никога не са успявали преди. Един от тях бе този на Албания.

"Когато казах, че можем да го сторим, всички ми се смееха", заяви наставникът Джовани ди Биази.

Все пак трябва да се отбележи, че класирането на Албания стана възможно и заради служебния резултат от гостуването на Сърбия заради историята с дрона.

Най-добро лично постижение: Сан Марино

Сан Марино изигра най-добрата си кампания. Точката при 0:0 като гост на Естония пък бе първа за тима след 58 поредни загуби в евроквалифакации. Това бе и едва четвъртият мач със суха мрежа в историята на отбора.

Резултат: Холандия - Исландия 0:1

Изненадите са нещо нормално за квалификациите, но това бе наистина голяма изненада. Успехът на "ледените" дойде след попадения на Гилфи Сигурдсон от дузпа в 51-та минута. Така Холандия пропукса първо европейско от 1984-а насам.

Гол: Илкай Гюндоган

Германия, световен шампион, се измъчи сериозно при гостуването на Шотландия миналия месец, а островитяните на два пъти изравняваха, след като германците повеждаха в резултата. Гюндоган обаче осигури победата на Бундестима с 3:2.

Незабравим момент: Гибралтар

10 загуби и 56 допуснати гола не казва цялата история за Гибралтар. Най-незабравимият момент беше, когато отборът отбеляза първия си официален гол.

Историческото попадение беше дело на Лий Каскиаро, който принципно работи като полицай и вкара за 1:1 в 20-ата минута при гостуването на Шотландия, загубено с 1:6.

Номер: 36

Испания ще се бори за трета поредна европейска титла, след като стана първият отбор с два поредни триумфа.

Но една поредица приключи миналия октомври, когато Словакия нанесе първо поражение на Ла Фурия от 36 мача.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията