Корупционният скандал във ФИФА се разраства

Германия заплашена с много наказания от комисията по етика

Sportinglife
Sportinglife 09:45 ч., 17 Окт 2015
0
1726
Getty Images

Корупционният скандал във ФИФА може да придобие нечовешки размери, след като се появиха съмнения, че Германия е получила домакинството на Мондиал 2006 с подкупи. 

В следващите дни Франц Бекенбауер, човек с непокътната визитка и аура, ще бъде привикан от комисията по етика на ФИФА. Там ще се яви и Волфганг Нирсбах, настоящият президент на немския футбол.

Вестник „Билд” потърси възможните последици, ако се докаже, че Германия е получила с подкуп домакинството на Мондиал 2006.

Може ли да се отнеме титлата на Италия?

По-вероятно – не. В американските спортове и „Тур дьо Франс” обаче титли са отнемани заради допинг. С други думи – когато има лъжа. В случая Италия спечели титлата си на терена и трудно може да се стигне до анулиране.

Колко пари донесе Мондиал 2006?

След данъците чистата печалба е 50,6 милиона евро.  Половината от парите ФИФА преведе на германския футболен съюз и футболната лига.

Може ли Нирсбах да стане сега президент на УЕФА?

Сочен е за фаворит за поста на Мишел Платини. Засега няма никакви доказателства срещу него. През лятото имаше вътрешно разследване във футболната централа, което не доказа обвинения.

Трябва ли Германия да се притеснява за кандидатурата си за Евро 2024?

От сегашна гледна точка – не. С англичаните има споразумение. Те получиха финала на Евро 2020 и подкрепят немците за Евро 2024. Домакинът ще бъде обявен през 2017-а.

Колко чист е Мондиал 98?

Заради домакинството на Франция в момента ФБР разследва американския бос на ФИФА Чък Блейзър. Говори се, че е взел подкуп от 1 милион долара, за да помогне на французите.

А Мондиал 2002?

Срещу Япония и Южна Корея няма нито обвинения, нито доказателства за измама.

Мондиал 2010?

Блейзър е признал пред ФБР, че заедно с други функционери на ФИФА са получили подкуп, за да лобират за ЮАР.

Мондиал 2014?

Няма доказателства и обвинения срещу Бразилия.

Мондиал 2018 и Мондиал 2022?

ФБР води разследване и се очаква скоро да излязат резултати. Според мнозина и Русия, и Катар са получили световните първенства с подкупи.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията