Годината без трофей за Специалния

Рядко в кариерата на Жозе Моуриньо се е случвало да остава без спечелен турнир цяла година. Такава е 2014-а.

Sportinglife
Sportinglife 08:00 ч., 30 Дек 2014
1
158
Getty Images

Рядко в кариерата на Жозе Моуриньо се е случвало да остава без трофей цяла година. Такава е 2014-а.

Неговият Челси извървя пътя от „малък кон“ до фаворит №1 за титлата в Англия благодарение на отличните попълнения Диего Коща, Сеск Фабрегас и Неманя Матич.

През 2014-а четата на Моуриньо стигна до полуфинал в Шампионската лига, преследваще докрай Манчестър Сити, но това не бе достатъчно за стандартите на Специалния.

Какво се случи с Челси през годината?

Януари

Челси стартира с победа 3:0 над Саутхемптън. Дори Фернандо Торес, който цял сезон не бе вкарвал на чужд терен, се разписа на стадион „Сейнт Мери“. През януари Самуел Ето'о вкара първия си хеттрик за Челси при 3:1 над Манчестър Юнайтед.

В края на месеца клубът продаде на „червените дяволи“ за 37,1 милиона лири испанска звезда Хуан Мата, който се скара с Моуриньо. Белгиецът Кевин де Бруин замина в посока Волфсбург за 16 милиона лири, а клубът си върна Матич от Бенфика срещу 21 милиона.

Оказа се, че сърбинът, продаден три сезона по-рано като неперспективен, е едно от откритията на Челси.

Февруари

Гол на Бранислав Иванович на стадион „Етихад“ спря серията от осем поредни победи на Манчестър Сити и завърза битката за титлата.

Жребият на Шампионската лига събра Челси с Галатасарай на осминафиналите, което означаваше, че Дидие Дрогба се завръща на „Стамфорд Бридж“ за първи път от победния финал в турнира през 2012-а.

Фернандо Торес вкара за 1:1 в Истанбул в първия мач. Челси завърши месеца на точка пред Арсенал и на три пред Сити.

Март

След победи над Фулъм и Тотнъм амбициите на Челси за титлата получиха шамар със загуба от Астън Вила. В мача бяха изгонени Вилиан и Рамирес.

„Сините“ си върнаха с 6:0 над Арсенал в дербито.

Това бе мач №1000 на Арсен Венгер като треньор на „артилеристите“.

Челси се класира за четвъртфиналите в Шампионската лига с 2:0 у дома срещу Галатасарай, но месецът завърши с 0:1 срещу Кристъл Палас.

След мача Моуриньо каза, че футболистите му „нямат топки“.

Април

Месецът започна с победи над Стоук и Суонси, за да дойде краят на серията от 77 двубоя на Моуриньо без загуба с Челси на „Стамфорд Бридж“ - 1:2 от Съндърланд. За мнозина това бе краят на амбициите за титлата. В Шампионската лига отборът загуби с 1:3 гостуването на Пари Сен Жермен.

В реванша Демба Ба отбеляза за 2:0 в 87-ата минута, а Моуриньо направи уникален спринк по терена, завършил с триумфиращ плонж. Жребият реши Челси да срещне Атлетико на полуфинала. Челси гостува на Ливърпул, който се надяваше на първа титла от 1990 година.

Моуриньо даде почивка на доста свои титуляри на „Анфийлд“, но въпреки това „сините“ спечелиха с 2:0 след голям гаф на Стивън Джерард. Надеждата на Челси да стигне до финал в Шампионската лига угасна след 1:3 у дома срещу Атлетико.

Май

Мечтата за титлата изчезна с 0:0 срещу Норич в последния домакински мач за сезона.

Ашли Коул, Франк Лампард и Джон Тери направиха обиколка по терена за прощаване с трибуните.

По-късно Тери подписа нов договор за още един сезон.

Челси завърши сезона трети на четири точки от Манчестър Сити.

Тогава Моуриньо каза, че отборът му е „малък кон“, който се подготвя за следващия сезон.

Юни

Моуриньо показа класа на трансферния пазар, като почти всичките му покупки бяха направени преди старта на Мондиал 2014.

Испанският маестро Сеск Фабрегас дойде от Барселона срещу 30 милиона лири, а Давид Луис бе продаден на ПСЖ за 50 милиона.

Вратарят на Атлетико Тибо Куртоа беше привикан след три години под наем, за да се бори за място с Петер Чех.

Младежкият национал на Франция Курт Зума беше купен за 12 милиона лири от Сент Етиен.

Юли

В лицето на Диего Коща Челси намери своя човек. Феновете отдавна чакаха класен нападател, след като се нагледаха на провалите на Фернандо Торес.

Моуриньо каза, че иска нападател тип убиец, а Коща бе вкарал 36 гола в 52 мача за Атлетико. От мадридския клуб Челси взе и защитника Фелипе Луиш за 16 милиона лири. Моуриньо не поднови договора на Ето'о, а Ба беше продаден на Бешикташ за 4,7 млн.

Треньорът знаеше, че му трябва още една нападателна мощ и разигра сценария „Завръщането на краля“. Дидие Дрогба, който почти сам донесе Шампионската лига на Челси през 2012-а, се завърна в отбора на сърцето си. Моуриньо знаеше, че опитът му ще е безценен. Ашли Коул, който спечели 9 големи трофея с Челси, беше пуснат в Рома.

Август

Моуриньо не направи гръмка подготовка, но Челси от „малък кон“ вече бе станал мустанг. Първият мач на Коща на „Стамфорд Бридж“ завърши с два гола на нападателя срещу Реал Сосиедад в контрола. На 31 август Торес най-накрая напусна Челси и беше даден под наем на Милан.

В края на прозореца купи и френския нападател Люк Реми за 10,5 млн лири, измъквайки го от Ливърпул. Челси започна сезона с три победи и страхотно представяне на Фабрегас. Коща вкара четири гола, включително два при 6:3 срещу Евертън на „Гудисън Парк“.

Септември

Челси не показа и следа от умора след паузата заради националните отбори и срази Суонси с 4:2. След 1:1 у дома с Шалке в Шампионската лига отборът на Моуриньо гостува на Манчестър Сити, най-близкия конкурент.

Андре Шюрле даде преднина на Челси, но футболистът с най-много голове за тима – Франк Лампард, изравни за новия си тим Сити.

Октомври

Месецът започна перфектно с 2:0 над Арсенал. След това дойде и седмата победа за сезона над Кристъл Палас. Дойде време и за първия гол на Дрогба.

Той падна при 6:0 над Марибор в Шампионската лига. Заради контузии на Реми и Коща се наложи Дрогба да води атаката на Челси на „Олд Трафорд“ срещу Манчестър Юнайтед. Нападателят откри резултата, а в последната минута Робин ван Перси изравни за 1:1.

Ноември

Исторически този месец е особено хлъзгав за Челси. По нищо не изглеждаше, че победната серия на тима ще свърши. Последваха победи срещу Куинс Парк Рейнджърс, Ливърпул и Уест Бромич. Разочароващото 1:1 срещу Марибор в Словения бе заличено с 5:0 над Шалке в Гелзенкирхен.

Челси си осигури класиране за осминафиналите в Шампионската лига кръг преди края на груповата фаза.

Декември

Диего Коща трябваше да изтърпи един мач наказание заради 5 жълти картона при 0:0 срещу Съндърланд и на линия беше привикан 36-годишният Дрогба за дербито с Тотнъм.

Ветеранът се отблагодари с гол и асистенция.

Дойде и гостуване срещу Нюкасъл, където Моуриньо още нямаше победа.

Въпреки че Челси бе по-добрият отбор, Папис Сисе вкара два гола и „свраките“ спечелиха. След първата загуба за сезона Челси се върна на победния курс с 2:0 над Стоук и 2:0 над Уест Хем, за да завърши 2014-а с 1:1 на терена на Саутхемптън. Отборът е първи в класирането с три точки пред Манчестър Сити.

1 коментара

1 Hristian Pulev 31.12.2014 03:28:37
1 0

Много прецизен обзор, но един от най-важните фактори за доброто представяне на Челси през настоящия сезон липсва - новият човек под рамката на вратата. Поздравления за останалото!

Твоят коментар:

Close Обратно към статията