Който го може, го може

Стойчо Младенов тръгна на пета и във втория си престой в Египет

Sportinglife
Sportinglife 08:30 ч., 25 Окт 2015
0
977
Lap.bg

Има можещи и не можещи. Това клише от години е използвано в българския футбол най-вече, когато трябва да се решава дали да се сменят играчите в националния отбор. Преди години по въпроса за подмладяването Христо Стоичков го изрече, а думите са актуални навсякъде и винаги.

Днес те се отнасят с пълна сила за Стойчо Младенов. От лятото той стана треньор на египетския Ал Итихад (Александрия). Отбор, който едва се бе спасил от изпадане в египетската първа дивизия.

И отбор, който се слави като един от най-популярните в страната на фараоните. Странно сезонът започна чак в средата на октомври. Фактът обаче явно е дал време на Младенов да направи това, което най-добре – да гради отбори, способни за битка.

Така след два кръга опашкарят Ал Итихад е един от лидерите с пълен актив точки. Два мача, две победи – нещо обичайно за Младенов. В събота вечер треньорът спечели инфарктно с гол в последната минута като гост на Ел Ентаг.

При пристигането на Младенов за подписа с Ал Итихад из интернет се появиха снимки на фенове, които го посрещат на летището. Какво ли е сега?

Всъщност за Екзекутора на Ливърпул не се е случило нищо ново или необичайно. Във вече близо 20-годишната си кариера Младенов почти винаги започва ударно сезоните.

Дори в първата си работа като помощник на Георги Василев в ЦСКА. Тогава, през 1996 година, „червените” загубиха само първия си мач срещу Нефтохимик, за да станат шампиони за първи път след петгодишна пауза.

Заради успешната си работа в младежкия национален отбор Младенов с момчета като двамата Петрови, Бербатов, Пеев и компания той бе взет в мъжкия от бохема Иван Славков, президент на БФС по това време.

Битката за Мондиал 2002 се води до последния мач, който завърши с кошмарното 0:6 в Прага. Никой обаче не може да отрече, че България на Младенов стигна до този финал, а България не бе любимата изстривалка за всеки от днес.

Завръщането като старши треньор в любимия си ЦСКА бе повече триумфално. Младенов направи рекордните в историята на „А” група 13 поредни победи на старна на сезон 2002/2003 година.

Накрая тримуфира с шампионската титла – отново след пет години пауза. Предишното злато за ЦСКА бе с него и Гочето Василев от 1997-а.

Всяко правило си има изключение и като такова можем да причислим престоя в Литекс. Той завърши на „Българска армия”. След 1:3 и няколко интервюта, в които Младенов се кле във вярност на ЦСКА, собственикът на „оранжевите” Гриша Ганчев не издържа и го уволни.

Този акт обаче даде старт на международната кариера на Младенов. В България почти никой не бе чувал за втородивизионния гръцки Кастория. До назначението на Екзекутора.

С него от едва спасил се от изгнание в третата лига отбор, Кастория бе на два мача от промоция в елита и спечели славна победа над най-големия клуб в страната Олимпиакос за купата на Гърция. Отново цяла държава обърна поглед към българския треньор и работата му.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията