Хамилтън вече има три титли, но интересното тепърва предстои

Състезанието в Остин беше показателно за сезон 2015

Sportinglife
Sportinglife 13:35 ч., 29 Окт 2015
0
1898
Getty Images

Състезанието, с което Люис Хамилтън спечели третата си световна титла във Формула 1 – Гран при на САЩ, илюстрира по отличен начин превъзходството на британеца в битката със съотборника му Нико Розберг в Mercedes.

През този сезон Нико беше единственият реален съперник на Люис, всички други, заради това, че колите им отстъпват на Mercedes W06, трябваше да се надяват на стечение на благоприятни за тях обстоятелства – като трите победи на Фетел или да разчитат на грешка на световните шампиони.

Преди състезанието в Остин, което ще остане в историята на Формула 1 с оспорваните си битки и антирекорда, записан от малкия брой зрители по трибуните, Розберг много точно и простичко описа трите фактора, благодарение на които Люис има предимство този сезон: той е по-бърз в квалификациите, по-постоянен в състезанията и понякога има по-добър късмет на пистата в сравнение с Нико.

През този сезон Хамилтън в нито един момент не беше застрашен от атака на Розберг, който от първото състезание досега е в ролята на догонващ.

Дори когато доверието между Люис и тима удари дъното – след неочакваното спиране в бокса в Монако или след единственото отпадане на британеца заради техническа повреда в Сингапур, Розберг не успя да се възползва пълноценно от ситуацията.

Контактът между двамата в първия завой в Остин беше показателен, Люис атакува агресивно, с идеята, че той е лидерът на тима и вторият пилот трябва да му отстъпи.

На думи Розберг има същите възможности като Хамилтън, но на практика Нико е принуден да отстъпи, така стана в САЩ, така стана и в Япония, където германецът се оплака от недостиг на мощност.

След случилото се в Белгия миналата година, Нико явно не е готов да поеме отговорността за това, че може да изяви собствените си претенции да е лидер на тима, дори и това да доведе до проблеми за Mercedes в един или два старта.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията