Само разделението може да убие ЦСКА

Феновете са зад Гриша Ганчев, защото единствен показа лицето си и е "червен" до кокал

Джони Кейджов
Джони Кейджов 20:55 ч., 11 Ное 2015
0
1753

На къде, ЦСКА?

Този въпрос се питат стотици, хиляди, милиони българи, които живеят с идеята за „червения” футболен хегемон. Всеки ден информациите за събитията в Борисовата градина са разнопосочни. Така е почти година. Започна се с лакардиите на Александър Томов за неотклоняемата цел и влизане в групите поне на Лига Европа през януари. Мина през скандалното и гротескно управление на Милко и Морко (разбирай Инджови и Манджукои). Дойде лятото и отнемането на лиценза, за да се започнат безсмислени мачове във „В” група, от които няма полза нито ЦСКА, нито съперниците.

През лятото какво ли не се чу.

Васил Божков и Гриша Ганчев заедно в комплект правят супертим в стил Роман Абрамович и Челси. Оказа се, че двамата бизнесмени не могат да мелят заедно. Нещо съвсем логично на фона на характерите им. В един момент Божков се отдръпна. Остана само Ганчев.
Да видим какво се случи. Започваме с Божков. На среща с избрани фенове собственикът на „Нове” обяви, че няма никакво намерение да плаща стари задължения. Готов бе да направи напълно нов клуб,който да стартира от „А” окръжна група. С други думи – нищо общо със стария ЦСКА. А за феновете е прекалено важно историята, купите...

Появи се Гриша Ганчев. В магистрално интервю шефът на „Литекс Комерс” отсече, че ще намери начин да оправи ЦСКА и дълговете.

Очевидно и Ганчев няма намерение да плаща „Титан”-ичните глупости на предшествениците си.

Потърси варианта с нов клуб. Нищо ново под слънцето – вече бе правено с Берое. После подобни машинации е имало с Лудогорец, Ботев, Нефтохимик, Черноморец... Но ето каква е разликата между Борисовата градина и Аязмото. Никой не помни и не се е интересувал от събитията в Стара Загора преди 7 години, а сега „Армията” е гледана под лупа.

През няколко седмици името на Божков пак изплува на хоризонта. Но без никакви доказателства, че отдавна отказалият се от футбола бизнесмен е решил отново да нагази в тъмните дерби на родната действителност, за която тъма гросмайторски се грижи Борислав Михайлов и екипа му. Дали името на Божков се ползва с негово знание или не, можем само да гадаем. По нищо не личи, че бизнесменът е решил да се захване с нова авантюра с марка ЦСКА и ако го направи, че тя няма да е от изгнанието в най-аматьорския възможен футбол.

Това е и основната причина феновете на „червения” клуб да изглеждат обединени зад името Гриша Ганчев. Богаташът направи великолепен ход със своеобразното общо събрание на терена на „Българска армия”. Каза „Глас народен, глас божи”. Добави „Аз съм заможен човек и не ми трябват земи”. Продължи с „Аз ще ви издържам”. Все неща, които искаше да чуе изстрадалият запалянко с червени пристрастия. Най-накрая се появи човек, който не иска да печели, не иска да взима от кацата с меда. Иска да даде, защото е един от сектор „Г”. Такъв е бил от дете, но няколко пъти историята му попречи да влезе в ЦСКА.

Някой ще каже, че нищо не се прави.

Напротив – точно обратното е. Ганчев единствен потърси всевъзможни начини да спаси ЦСКА. Явно БФС обаче не желае да си затвори очите, както е било в случая с Берое. От своя страна никой не може да обвини Ганчев, че не желае да даде почти милион на анонимника Бенжалюн, а още по-малко на само интернет-активния мениджър Георги Градев. В същото време шефът не спира да плаща за отбора си. Грижи се всичко да е наред, а в БФС признаха, че ЦСКА е най-изрядният клуб от „В” група. Спортно-технически няма съмнение, че отборът ще влезе в професионалния футбол догодина, но какво ще каже лицензионната комисия? В своя неподражаем стил великият Димитър Пенев рече, че много отбори са на нивото на ЦСКА, но правилата са толкова стриктни само за най-големия. Така че милост никой не може да чака.

Колкото и да го огъват, Ганчев обаче не се дава.

Вече изгелжда напълно възможно да се стигне до онзи нежелан от феновете сценарий, с който започна последната авантюра между Ловеч и „Армията”. А именно преименуване на Литекс в ЦСКА. Все повече запалянковци се съгласяват, че това е единственият шанс да се борят с една смазана машина, която до смърт мрази техния клуб. А и друг вариант може би няма. Да приемем, че Божков дойде. Той също ще създаде нов клуб и то в „А” окръжна. Новият ФК ЦСКА няма да получи право от БФС да е във „В” група. От никъде не се появява някой си Бил Гейтс, който да замахне и с един подпис да плати 30-ина милиона лева задължение. Значи истинското ПФК ЦСКА АД е на прага на гроба.

Какво остава за ЦСКА и феновете му? За най-истинското ЦСКА. За онова, в което няма ПФК, ФК, ОСК или нещо подобно. За онова от сърцето на обикновения човек. Бъдещето е в ръцете на Ганчев. А може би и Литекс. Купите и историята? Те са в душите на всеки човек, който обича ЦСКА. Там никога няма да бъде изстрит споменът за отстраняването на Аякс, Нотингам и Байерн, ще останат 31-те титли, шесте поредни победи по случай 100-годишнината на Левски, когато клубът вече бе във финансов амок. В океана винаги има по-голяма риба, каза един от главните герой в „Междузвездни войни”. ЦСКА е по-голяма риба от Литекс и може да го лапне, за да остане жив. Съдба...

Всеки вариант с нулева година, последвана от престой в „А” окръжна група ще е равносилен на смърт.

Знае го Гриша Ганчев. Знаят го и феновете на ЦСКА. 2015 година показа, че те са най-силната армия в страната ни. Хан Кубрат е казал на синовете си: „Виждате ли този сноп пръчки? Всеки от вас може да счупи всяка по отделно, но никога всички накуп. Ако се разделите, един по един всеки ще ви пречупи. Ако сте заедно като този наръч, никой не може да ви победи” Толкова мъдро и актуално звучи днес. Единственият начин ЦСКА да бъде пречупен е феновете да се разединят. Ако това стане, символът на българския спорт ще умре. Веднъж и завинаги. Но много по-вероятно е да чуем една стара английска реплика. ЦСКА умря! Да живее ЦСКА!

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията