Участието на руските лекоатлети в Рио 2016 още под въпрос

IAAF изключи временно федерацията от редиците си

Sportinglife
Sportinglife 11:30 ч., 14 Ное 2015
0
670
GETTY IMAGES

Участието на руските лекоатлети на олимпийските игри в Рио де Жанейро следващата година продължава да е под въпрос. Това стана ясно след  извънредно заседание на ръководството на Международната федерация по лека атлетика (IAAF), провело се късно снощи.

До сбирката се стигна след като на 9 ноември световната антидопингова агенция (WADA) обяви със специален доклад, че е имало вмешателство от страна на властите в работата на антидопинговата агенция на Русия, разположена в Москва.

Лицензът на лабораторията бе отнет след като според WADA в края на 2014 г. ръководителят й Григорий Родченков лично е наредил да бъдат унищожени 1417 допинг проби, които е трябвало да бъдат подложени на анализ за употреба на забранени вещества.

По данните в доклада информацията за възможна употреба на допинг от страна на руските лекоатлети е била игнорирана и от Международната федерация по лека атлетика (IAAF), и от руската антидопингова агенция. Затова бе препоръчано състезателите да бъдат извадени от международни надпревари докато не стане ясно дали са използвали забранени вещества или не.

От IAAF дадоха срок на руската страна до четвъртък да представи писмени обяснения за скандала. Междувременно отношение по темата взеха почти всички ръководители на спорта в Русия, дори президентът Владимир Путин. Той бе категоричен, че санкции трябва да има за ръководители, ако се докаже вината им, но не и за спортистите.

Ден преди заседанието на лекоатлетическата федерация пък се проведе среща на ръководителите на Руския олимпийски комитет и на Международния такъв, след която президентът на МОК Томас Бах обяви, че не трябва да се стига до забрана за участие в олимпийските игри.

Въпреки това ръководството на IAAF взе решение участието на лекоатлетите от Русия във всички състезания да бъде прекратено. Руската федерация също е отстранена от IAAF. От централата на царицата на спортовете обаче уточниха, че това е само временно. Предстои да бъде създадена, комисия, която ще бъде оглавена от независим специалист и ще продължи да работи по случая.

„Продължавам да вярвам, че всичко е поправимо”, категоричен бе министърът на спорта на Русия Виталий Мутко. Той допълни, че руската страна все още не е решила дали да обжалва решението в Арбитражния съд в Лозана.

„На този етап все още не може да се каже, че нашите състезатели няма да участват на олимпийските игри. Да, временно те са спрени от турнирите под егидата на IAAF, но предстои да бъдат предприети последващи действия, отговарящи на процедурите, които се спазват във федерацията. Създаването на специална комисия е една такава процедура.

Колко време ще работи тя все още не може да се каже. Максималният срок е 60 дни. Тя ще направи съответните изводи и ще даде препоръки на ръководството на IAAF, което на едно от следващите си заседания трябва да вземе окончателно решение”, разясни генералният секретар на руската лекоатлетическа федерация Михаил Бутов.

Заради временното изваждане на руската федерация от IAAF ще бъде отнето и домакинството на Русия на две големи прояви - световната купа по спортно ходене и на световното за юноши, които трябва да се състоят през 2016 г.  През следващите дни от федерацията ще обявят дали те ще се състоят в друга страна или ще бъдат отменени.

„Това бе правилното решение. Време е за сериозни реформи и се гордея и заставам зад това становище”, коментира в профила си в Twitter легендата на британската лека атлетика Пола Радклиф.

„За нас това е сигнал да се събудим. Днес нашият спорт се намира в срамно положение. Наясно съм, че трябва да научим няколко много трудни урока. Нужно е да погледнем себе си, вътре в нашия спорт, и ще го направим”, категоричен бе президентът на световната лека атлетика лорд Себастиен Коу.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията