Измамата с интернет продажбите на фитнес уреди

Сериозно разминаване в параметрите на уредите при някои интернет търговци

Стоян Георгиев
Стоян Георгиев 08:10 ч., 27 Ное 2015
0
2304

 Днес е "Black friday" – „Денят с най-големите намаления в годината“. Това е цитат от рекламата на може би най-големият онлайн търговец в България – Emag.bg.

Проверка на Sportinglife.bg установи, че "Black friday" е и денят, в който човек може да си купи стоки, за които има доста сериозно разминаване в обявените параметри.

В платформата на Emag.bg се предлагат фитнес уреди от много доставчици, като голяма част от тях нямат „физически“ магазини.

Някои от тези доставчици завишават параметрите на предлаганите фитнес уреди и заблуждават клиентите, че купуват стоки от по-висок клас.

При покупката онлайн, купувачите нямат възможност, нито да сравнят тези параметри, нито да поискат оргинално описание и да проверят какво пише в него, и се оказва, че продуктите, които купуват са с различни и по-лоши параметри от обявените.

Този проблем в голяма степен идва от бизнес-модела на Emag.bg, който предоставя „онлайн търговска площ“ на знайни и незнайни търговци и доставчици, за които "малките неточности" не значат нищо и те не губят имидж.

Но от това страдат потребителите, защото получават некачествен продукт, на по-висока цена.

Потърсихме коментар от Emag.bg за тези практики на търговците в тяхната платформа, но на този етап нямаме официален отговор.

В другия голям интернет търговец на фитнес уреди „Sporten sklad“ също има такива оферти, като в най-ниския клас са най-очевидни разликите в обявените параметри.

Вижте няколко примера:

Този модел на „бягаща пътека“ е показан с товароносимост до 120 кг, а реалнито тегло е 90 кг, нето теглото на пътеката е 23 кг.

Велоергометър с завишени параметри - по-голям маховик и тегло на трениращия 110 кг, нето теглото на тези уреди е 16.5 кг , изключено е да имат маховик 5 кг и 110 кг трениращ.

Крос тренажор с показан маховик 7 кг и тегло на трениращия 110 кг – при нето тегло на уреда 24.5 кг.

Бягаща пътека дадена със скорост до 12 км, максимално тегло на трениращия 110 кг и нето теглото на пътеката е 28 кг. Този тип пътеки са за ходене и максимално тегло на трениращия – 90 кг.

Какво е решението на този проблем?

Проверявайте добре дали обявените параметри отговарят на истината сравнявайки в информацията и на други места или пазарувайте в реални магазини за спортни стоки.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията