Най-големите трансфери без пари

Преди 20 години Жан-Марк Босман промени завинаги футбола

Sportinglife
Sportinglife 18:05 ч., 15 Дек 2015
0
895
GETTY IMAGES

Изминаха точно 20 години. Неговото име е Жан-Марк Босман. Белгийски футболист, който не остави следа на терена. Просто не бе достатъчно добър. Но значението му за играта е равносилно на това на Диего Марадона, на Пеле, на Лионел Меси и Кристиано Роналдо.

На 15 декември 1995 година Босман постигна историческа победа в съда.

Благодарение на него футболисти с изтичащи договори в Европейския съюз вече нямаха трансферна цена, каквато се изискваше задължително дотогава.

Босман искаше да премине от Лиеж в нискоразредния Дюнкирхен. Работодателят обаче поиска сума, която се оказа прекалено голяма за малкия клуб. Трансферът се провали. Босман отиде в съда, твърдейки, че всеки служител има право сменя фирмата си, без да се искат пари за това. Съдът го прие. И това промени завинаги играта.

Най-големите трансфери без пари в историята

Роберт Левандовски

премина от Борусия (Дортмунд) в Байерн като свободен агент преди година и половина. 12 месеца по-рано клубът му отказа всички оферти от Мюнхен. Полският нападател стана веднага шампион с Байерн, а сега е един от най-актуалните голмайстори в света. Иска го Реал (Мадрид). Особено тази есен незабравим остава мачът с Волфсбург, когато Левандовски вкара 5 гола за 9 минути и счупи четири рекорда за книгата на Гинес.

Андреа Пирло

е единица мярка за класа вече две десетилетия. През това лято 36-годишният ветеран напусна Ювентус, за да заиграе в американския Ню Йорк Сити. Благодарение на Пирло „Старата госпожа“ спечели четири пъти поред титлата в Италия, стигна до финал в Шампионската лига. За 10 години игра в Милан той спечели два пъти Шампионската лига, а през 2011-а също като свободен агент отиде в Юве.

Пол Погба

е друг изключително актуален футболист с цена 100 милиона евро. През 2012-а сър Алекс Фъргюсън не видя много качества във френския халф и го пусна да отиде в Ювентус. Много бързо Погба се наложи като един от най-добрите в света. Манчестър Сити и Пари Сен Жермен са сред кандидатите за французина.

Луиш Фиго

има всичко, което може да желае професионалният футболист – природен талант, добър външен вид и излъчване, на което всички завиждат. За мнозина португалецът е бог. През 2000 година направи грях №1 във футбола – премина от Барселона в Реал за 60 милиона евро. Пет сезона по-късно дестинацията му се казваше Интер, а „кралете“ го пуснаха като свободен агент.

Михаел Балак

е друга световна звезда, която е напуснала отбора си без трансфер. Това стана през 2009 година, когато халфът на Байерн отказа нов договор и отиде без пари в Челси. Вицепрезидентът на баварците Карл-Хайнц Румениге обяви пред общото събрание, че клубът не може да изпълни финансовите претенции на Балак, които предлага Роман Абрамович. В Челси германецът не изживя най-добрите си моменти. Заради ритник от Кевин-Принс Боатенг той пропусна Мондиал 2010 – началото на края на кариерата му.

Самуел Ето'о

е още един футболист, когото Челси измъкна като свободен агент. В руския Анжи камерунецът бе станал вече свръхбогат, но когато спонсорът напусна през 2013 година, реши да си тръгне. В Челси той никога не намери формата си, с която стана мегазвезда в Барселона, но въпреки това вкара доста решителни голове.

Раул Гонсалес

бе сивлотът на Реал. Но при „галактическите“ дори такива футболисти виждат края си през задната врата. Реал не искаше повече Раул, взе го Шалке. Германците бързо се влюбиха в голмайстора. Раул дори припознаваше Шалке като свой дом. Каза „адиос“ през 2012 година.

Марк ван Бомел

бе един от железните мъже на Бундеслигата. Като футболист на Байерн холандецът изрита не един и двама съперници. През лятото на 2011 година баварците се отказаха от услугите му и го взе Милан. След още един сезон Ван Бомел сложи край на кариерата си.

Ривалдо

е следваща звезда, която Милан привлече без пари. Героят на Бразилия от Мондиал 2002 премина на „Сан Сиро“ от Барселона. През 2003-а под ръководството на Карло Анчелоти нападателят спечели Шампионската лига.

Едгар Давидс

се отказа от заплати в Милан, за да бъде пуснат без пари в Тотнъм. След това изигра още два сезона в Лондон, преди да се откаже.

Хенрик Ларсон

получи позволение от Селтик за вярна служба да отиде като свободен в Барселона през 2004 година. Кариерата му на „Камп Ноу“ завърши със спечелване на Шампионската лига през 2006-а.

Лука Тони

и до днес не спира да вкарва голове за Верона. Клубът го взе без пари от Фиорентина и в 84 мача нападателят се е разписал 46 пъти. Благодарение на головете на Тони Верона се спаси от изпадане миналия сезон. И днес, на 38 години, той продължава да бележи.

Майкъл Оуен

е рожба на Ливърпул, но завърши кариерата си в Манчестър Юнайтед. През 2005 година Нюкасъл плати 25 милиона евро на Реал за нападателя. Четири сезона по-късно „свраките“ пуснаха Оуен без пари на „Олд Трафорд“. За Манчестър Юнайтед той изигра само 31 мача.

Стив Макманаман

е първият голям трансфер без пари след делото на Босман. През 1999 година той бе звездата на Ливърпул заедно с Оуен. Отказа да подпише нов договор и отиде без пари в Реал. Два пъти Макманаман спелели Шампионската лига и веднъж световното клубно първенство с „балета“.

Маркус Бабел

бе футболист на Байерн, който реши да си тръгне. Отказа на Реал, за да подпише с Ливърпул. През 2001 година Бабел сдпечели пет купи с „червените“.

Сол Кембъл

е кралят на трансферите без пари. Пет пъти в кариерата си бившият национал на Англия е сменял отборите си като свободен агент. Най-големите спирки бяха Арсенал и Тотнъм.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията