Кой натисна "mute" на английските стадиони?

Дали Клоп няма да помогне за промяна

Sportinglife
Sportinglife 12:10 ч., 03 Яну 2016
0
2746
GETTY IMAGES

За момент Юрген Клоп отдели вниманието си от терена и погледна с невярващи очи към трибуните на "Анфийлд".

Течаха последните минути на мача с Кристъл Палас, в който "червените" губеха с 1:2, а към изходите се струпваха запалянковци, които предусещайки загубата, бяха решили да финтират навалицата и трафика край "Стенли парк".

В прав текст

Клоп тънеше в огромна заблуда, че в Англия го очаква атмосферата, на която е свикнал на стадионите в Германия.

Това се случи преди близо два месеца, когато Клоп още вярваше, че може да постигне нещо страхотно с този Ливърпул, който наследи от Роджърс.

И най-важното - все още беше убеден, че публиката на мърсисайдци е английският аналог на шумната до небесета и предана до дъното на душата си "жълто-черна" армия на Дортмунд.

Клоп сподели, че се е почувствал предаден и самотен и бъдете сигурни, че не преиграваше.

Наред с величието, успехите и историята на Ливърпул, той се съгласи да поеме отбора и заради публиката му - без съмнение една от най-верните и колоритни на Острова.

Но германецът тънеше в огромна заблуда, мислейки си, че в Англия го очаква атмосферата, на която е свикнал в Германия.

Говорим за две различни вселени, чието измерение не е любовта към отбора, а начина, по който се подкрепя. И във Вестфалия, и край Мърси са луди по тимовете си, но го показват по различен начин.

А това е едно от нещата, с които Клоп ще трябва да свикне през дългите години, които му предричат на "Анфийлд".

"Много се притеснявах от това какво очаква Клоп от нас като подкрепа, защото му продадохме идеята, че Ливърпул е английският аналог на Дортмунд, а той трябва да гледа "Коп" и да си мисли: "Наистина ли? Да не сте им дали mute?", заяви Джей Макена, шеф на фракцията Spirit of Shankly.

Проблемът обаче не е само в Ливърпул. Да, Юнайтед е слаб и безличен, но нима е нормално тези 76-77 хиляди на всеки домакински мач на "Олд Трафорд" да са като на панихида?

Та това е такава маса, с която не Ван Гаал, а Вили Вуцов и Коце Лаптопа трябва да "повеждат" на съпреника с 2:0 още преди първия съдийски сигнал.

"Упадъкът на истинската подкрепа в Англия започна с премахването на трибуните за правостоящи. Друг фактор е средната възраст на притежателите на сезонни билети, която се е покачила невероятно много и това важи за всички стадиони, а не само за "Олд Трафорд". Затова е съвсем нормално да има повече мрънкащи, отколкото подскачащи по трибуните", твърди Барни Чилтън, редактор на фенсайта на Юнайтед Red News.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията