Венгер обърна съдбата на Арсенал и своята

Преди година фенове му искаха главата в Стоук, а сега е близо до титлата

Sportinglife
Sportinglife 08:35 ч., 16 Яну 2016
0
532

Спомняте ли си мача Стоук – Арсенал преди година?

„Грънчарите” спечелиха с 3:2. Фенове на Арсенал громяха от трибуните Арсен Венгер. Медиите задаваха въпроса дали французинът не се е изчерпал окончателно за „артилеристите” след почти 20 години вярна служба.

Утре пак идва мач със Стоук, а Венгер изглежда един щастлив и уверен човек.

Отборът му е на първо място във Висшата лига след 21 мача. От години насам Арсенал не е бил толкова близо до титлата, както през този сезон. Когато отива на пресконференция, Венгер знае, че няма да му задават въпросите, които никой треньор е иска да чуе. Камо ли да отговаря. Дори не му се налага да влиза във война на думи с някой от колегите си край страничната линия.

Без значение как ще завърши утрешният мач със Стоук, Венгер може да е сигурен, че няма да има фен да го нападне на перона на гарата с обиди както преди година.

Какво се промени през последната година?

Най-важното – мечтата, че след 12 мъчителни сезона без титлата на Висшата лига, отноов живее. Арсенал вече не страда в дербита.

Напротив – на „Емирейтс” убедително бяха сразени Манчестър Юнайтед и Манчестър Сити. Два съперника, които правят огромни селекции. А Венгер взе един... вратар.

Вече не се говори как Арсенал владее топката, но не може да спечели кръстопътните двубои. Тези, които носят титли. Венгер е част от промяната. Той вече гледа много повече на организацията на играта, отколкото на владеенето на топката. Източници от кухнята разкриват, че видеоанализите са заели много по-сериозно място, отколкото е било преди.

Наивността изчезна от играта на Арсенал.

Отборът вече знае, че и победа с един гол разлика носи три точки. Вече не е необходимо да се атакува за втори или трети гол в последните 10 минути. Много силен е характерът и волята на Арсенал. И затова си има обяснение.

Петер Чех е на 33 години, Пер Мертезакер е с две по-млад, Лоран Кошчелни „чукна” 30, а Начо Монреал вече е на 29. Всички те вече са опитни футболисти. А край тях 20-годишният Ектор Белерин играе сезона на живота си, все едно е от дузина сезони на голямата сцена.

Колко е голям потенциалът на Арсенал?

Като изключим първите мачове в Шампионската лига и загубата с 0:4 от Саутхемптън на Боксинг дей, мачовете и резултатите са на ниво.

Отговор на въпроса за титлата ще дойде през следващите месеци, когато отборът ще пътува до „Олд Трафорд”, „Уайт Харт Лейн”, „Гудисън Парк” и „Етихад”. Но първото е на стадион „Британия”, където ще е мач №1098 на Венгер в Арсенал.

С усмивка французинът каза, че там ще е много ветровито и че „грънчарите” вече не са просто обикновен клуб. А финансовата мощ на Висшата лига им е позволила да наемат бивши футболисти на Барселона и Байерн – Боян Къркич и Жердан Шакири.

„Мисля, че през 2015 година направихме няколко крачки напред със стабилизирането на резултатите ни”, каза Венгер.

Наближавайки 20-ата си годишнина в Арсенал, той вече е голям оптимист. Венгер е наясно – тренира един добър отбор, за който целта е титлата във Висшата лига. Този път тя вече е на хоризонта.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията