Трето поредно домакинство на Банско

Добре дошли в България!

Елитът на европейските спортове ще бъде у нас през 2015 г.

Анна Николова
Анна Николова 08:45 ч., 04 Яну 2015
0
122
Getty Images

„Това е първата празна страница от 365-страничната книга. Напишете на нея нещо добро”.

Този надпис се появи в социалната мрежа Фейсбук, наред с всички останали, които отбелязваха настъпването на новата 2015 г.

Всъщност по отношение на родния спорт доброто начало бе поставено още в края на 2014-а.

В прав текст

Остават му 364 дни да удържи на думата си.

Направи го новия министър на спорта Красен Кралев, който заяви, че до края на започващата година у нас ще има нов закон за спорта.

Нещо, от което родните клубове имат крещяща нужда, за да оцелеят.

Дали и на останалите страници от книгата ще има толкова добри новини предости да разберем.

Сигурно е обаче едно – 2015-а ще е година наситена със събития за българските спортисти.

И сериозен тест за състезатели, треньори, ръководители, федерации, министерство, дори държава.

Защото през 6 от 12-те месеца на тази година страната ни ще домакинства на големи форуми в различни спортове. Това означава сериозни разходи, но и сериозни приходи и ползи, ако картите бъдат изиграни добре.

Крак повлича федерацията по ски.

В края на февруари и началото на март в Банско за пореден път пристига елитът в женските алпийски ски.

Това е третото подобно домакинство на зимния ни курорт и общо пето на стартове от световната купа. Два пъти в страната ни са били и мъжете.

Домакинствата

28 февруари – 1 март: Световна купа, ски алпийски дисциплини, Банско

6- 22 май: Европейско първенство по футбол, юноши до 17 години

20-21 юни: Европейски отборен шампионат по лека атлетика

10-11 юли: Световна лига, волейбол, финали, Зона 2

6-15 август: Европейско първенство по бокс, мъже

9-18 октомври: Европейско първенство по волейбол

Близо 80 души са включени в организационния комитет, отговарящ за провеждането на проявата. Общо 1000 човека ще бъдат ангажирани пряко или косвено с провеждането на двете състезания насрочени за времето между 28 февруари и 1 март.

Повече от 20 телевизии ще излъчват стартовете пряко, над 200 са журналистите, които ще присъстват. Състезателките и техните екипи са в отделна сметка.

В средата на декември от родната федерация официално благодариха за държавната подкрепа.

За средствата, които са изразходвани до този момент за проявата не говори почти никой, знае се само, че сумата отделена за реклама на страната ни в тези два дни е 196 000 лева. Те са осигурени от Министерството на туризма.

От федерацията по ски и от спортното министерство обявиха, че се очакват 30 000 туристи и общ ръст на посетилите курорта от 10% в сравнение с миналия сезон. От там определиха световната купа като едно от най-важните спортни събития за годината.

И ако за двата старта се работи в продължение на вече година, бяха преминати и всички предварителни инспекции и изпълнени всички изисквания, по малко по-различен начин стоят нещата със следващия голям форум през 2015 г. - Европейското първенство по футбол за юноши до 17 години.

На практика това е най-мащабното събитие в историята на българския футбол, защото в шампионата ще участват 16 отбора, вместо досегашните 8.

Конкуренти на България бяха Македония, Финландия, Израел, Дания, Естония, Люксембург и Азербайджан.

Родната кандидатура спечели с предложени осем стадиона – четири в близост до Пловдив и още толкова в близост до Бургас.

В последствие заради проблемите с реконструкцията на стадионите в Пловдив бе решено центърът да е само един - Бургас.

Което е сериозно предизвикателство и за домакините, и за евроцентралата, тъй като предишният шампионат в тази възраст е бил с четири центъра, а двойно по-малко участници.

Така шампионатът ще се проведе в Стара Загора, Сливен, Бургас и Созопол. Бюджетът на първенството е 1,150 милиона евро, като УЕФА трябва да преведе 1 милион евро.

Трудностите пред организаторите не са никак малко, но е ясно, че и ползите няма да са малко. На първо място това означава поне четири стадиона, покрили европейските изисквания. Което на фона на тежкото състояние на спортните съоръжения у нас не е никак малко.

Новото ръководство на „Арена Армеец” обеща по-нисък наем

Най-голямата спортна зала у нас – „Арена Армеец” посрещна новата 2015 г. с ново ръководство в лицето на бившия президент на Спартак (Варна) Николай Ишков.

Поканата дошла изненадващо, той заема поста от 15 декември, обясни самият нов директор пред Дарик радио.

„Тази зала има доста голям потенциал. Желанието на премиера на България е това пространство да получи по-голяма присъственост на пазара. Би било добре през следващата година събитията да бъдат в пъти повече от тези 30 през изминалата година. Така че да може спортните федерации да имат възможността да наемат залата. Сега искаме да бъдем по-гъвкави, за да изслушаме и федерациите и да могат нещата да се случват, а не да бъдат невъзможни от финансова гледна точка”, обясни Николай Ишков пред Дарик.

На този фон безпроблемни изглеждат домакинствата на европейския отборен шампионат по лека атлетика и на европейското първенство по бокс.

Първото ще се състои в Стара Загора където само преди две години бе изградена нова лекоатлетическа писта за 1,2 милиона лева. Тя вече бе домакин на няколко сериозни прояви и получи комплименти за качествата си.

Домакин на турнира по бокс е София и вероятно зала „Арена Армеец”. Голямият въпрос тук е как домакините ще успеят да я напълнят, за да не е шампионатът на загуба.

Подобен проблем няма да имат от федерацията по волейбол.

Ръководството й ще организира две важни събития през 2015 – финалите на Световната лига в зона 2 и далеч по-сложното – Европейско първенство при мъжете.

За второто страната ни разделя отговорността с Италия. И ако на Апенините са напълно наясно и готови с градовете - домакини, не така стои въпроса с България.

На този етап заявените зали са „Арена Армеец” и „Конгресна”. Във втората обаче тече ремонт, сумата, за който непрекъснато се променя.

Голямата въпросителна е дали държавата ще успее да осигури финансирането за него и в крайна сметка навременното му приключване. Резервните готови варианти са Самоков и Ботевград. От Пловдив също правят много сериозни постъпки да завършат многофункционалната си зала, за да приемат част от шампионата.

От ръководството на федерацията заявиха, че се нуждаят и от сериозна държавна подкрепа. На този етап обаче държавата изглежда леко пасивна. Разбира се, до средата на годината има достатъчно време, за да бъдат изпипани и последните детайли.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията