Суперлига – сега и веднага

Ако от лятото не започне рестартът, за футбола ни ще се говори само в минало време

Sportinglife
Sportinglife 08:50 ч., 21 Яну 2016
0
1122
Lap.bg

Твърда ръка показа изпълкомът на БФС.

Литекс се провини и наредбата беше спазена.

Друг е въпросът, че изпълкомът не взе решение, уплаши се. Въпреки че създаде още една безсмислена комисия, която се опитваше десетина пъти безуспешно да се събере. И въпреки че именно тази комисия каза, че в изпълнителния комитет на БФС е и ножът, и хлябът по казуса „Литекс”.

Приемаме, че Гриша Ганчев е най-големият виновник, защото той накара футболистите да излязат от терена на мача с Левски. Несериозно е да се твърди, че това е бил директорът Стойчо Стоилов, който само изпълни заповедта. По каква причина Ганчев направи това безумие, е друга тема.

Сега е важно какво ще се случи във футбола ни занапред.

Официално три от марковите отбора на България – ЦСКА, Локомотив (Сф) и Литекс са вън от „А” група. Няма да ги има и през следващия сезон.

Ще остане едно боричкане между Лудогорец и Левски. А не е изключено не само на футболно ниво да се реши, че шеста поредна титла за Разград ще дойде малко досадно и в повече дори на властта.

Така че ако приемем, че тази година Лудогорец ще триумфира за пети път поред (само ЦСКА има подобно постижение), то следващата година ще е „синя”. Останалата конкуренция ще гледа да не изпадне. А телевизионните права със сигурност ще паднат драстично. Тоест малките ще изнемогват още повече.

Още от фаталния мач Левски – Литекс се заговори за рестарт на футбола.

За него се изказаха сериозни имена като Стойчо Младенов и Наско Сираков – легенди на ЦСКА и Левски с успехи и като футболисти, и след края на кариерите си.

С половин уста Боби Михайлов също заговори след изпълкома за Суперлига. Но с обичайните си недомлъвки като „ще видим”, „ще направим кръгла, четвъртита маса”... Обърна се към журналистите с наглото и махленско „Споко”. Отдавна не е интересен никому и никой не го иска.

Сега Михайлов има един последен шанс да остави и нещо добро във футбола, след като сам заличи всички свои поистижения като национален вратар на България.

Рестартът с нова суперлига е единственото спасение за най-популярния спорт у нас. И тази лига трябва да започне не през 2017-а, 2020-а или 2030-а, а още през 2016 година!

Изпълкомът веднага трябва да направи нужните критерии за участие в нея. А те са лесни за отсяване. На първо място финансова стабилност с гарантиране в банка на бюджет минимум – например 3 милиона лева.

На второ – базата. Нормален стадион, нормални условия за феновеи медии, отопление на терена.Разбира се и осветление!

Срокът за изпълнение на тези условия трябва да е най-късно до края на април. И така в новата Суперлига ще могат да играят само тези, които изпълняват условията.

На първо четене на всичко това може да се каже, че условията ще изпълнят само Левски, Литекс, Берое и Лудогорец. Всички знаем, че Гриша Ганчев иска да преименува своя клуб в ЦСКА, така че трите най-мощни отбора на България ще са в суперлигата.

Колоритният Венци Стефанов ще трябва най-накрая да се бръкне за отдавна обещаваното осветление за добрата стара Славия. Чисто новият Локомотив (Сф) също ще има достатъчно време да направи нужните ремонти по арената в „Надежда”.

В ръцете и възможностите на могъщата компания ТИМ е бързо реконструиране на стадион „Тича”. В Пирин и Локомотив (Пд) също не са далеч от изпълняване на подобни изисквания. А дори базата на Ботев в Коматево може да участва при поставяне на осветление. Ако се появят още клубове, добре дошло. „А” група няма ограничение колко голяма да е.

Ето така топката е в ръцете на БФС и неговият изпълком.

Само че докато заобля кръглата маса, Боби Михайлов може да изпусне златен шанс да направи нещо положително за футбола ни.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията