20 безумни диети на професионални спортисти

Диетата на тези професионални атлети не прилича на която и да е друга

Sportinglife
Sportinglife 07:55 ч., 26 Яну 2016
0
1562
Subway

Дуейн Уейд

Слухове твърдят, че Дуейн Уейд отслабва с над 2 кг след всеки мач. Въпреки че това звучи подозрително за някои, а за други е очаквано (играчите тичат доста в много спортове, както знаете), едно е сигурно: Уейд обича хлорофила.

Нутриционистът, предложил му да наблегне на хлорофила, отбелязва колко важно е за Уейд пълноценно да презареди тялото си с енергия след мач. Поради това Уейд редовно консумира хлорофилови смутита, включващи и други потенциално полезни съставки като цвекло и джинджифил.

Дуайт Фрини

Дуайт Фрини, голям, бърз и ефективен лайнбек до степен да предизвиква страх у куотърбековете в цялата NFL, има някои изненадващи диетични специфики.

За него се твърди, че спазва "Прогресивната диета" на Сари Мелман, в която се използва анализ на кръвта за постигане на максимална сила, бързина и здраве на тялото, Фрини успява да поддържа телесно тегло между 110 и 135 кг, поддържайки неща като чесън, спрей за готвене и олио извън диетата си. Режимът му ограничава приеманите от него течности до вода и - странно - гроздов сок, плюс скромни количества чай.

Хершел Уокър

Бившият играч от NFL и настоящ MMA боец Уокър е изключително атлетичен. Той е бил толкова добър в амриканския футбол, че преди дните си в NFL е получил наградата "Хайсман". С над 100 кг чисти мускули, мнозина ще се изненадат да научат, че Уокър е вегетарианец. Той не е докосвал червено месо от повече от две десетилетия, и се храни само веднъж дневно - със салата и супа с хляб.

Джон Кол

Виждали ли сте видео на този дългокос, невероятно мускулест тип да прави сплит на столове с тежка щанга над главата си? Този човек е Джон Кол, изобретателят на Acrobolix.

Acrobolix е комбинация от акробатика и анаболни упражнения, което означава, че диетата му цели да оптимизира способността му да изгражда мускули и да запазва гъвкавост. Всяка седмица Кол приготвя шокиращите 45 кг замразено пиле, 7 кг картофи и 12 чаши сух ориз. Приготвянето на храната е упражнение само по себе си, но това на Джон Кол е различно от всичко, което бихте очаквали.

Олимпийците от Казахстан

Много невероятно атлетични неща се случиха, когато Лондон беше домакин на олимпиадата през 2012 г. Едно не толкова атлетично, но все пак свързано с атлетиката, което може би сте пропуснали: знаехте ли, че казахските олимпийци са поискали конско месо да им бъде доставено в Лондон?

Ако се питате “Защо конско месо?”, не се бойте, отговорът е лесен: кази и карта, базирани на конско месо колбаси, наравно с хайвера, са традиционни, незаменими казахски ястия. Отборът е считал, че консумацията на тези богати на протеини храни ще е полезна за резултатите им на спортния терен.

LA Lakers

Играчите на Los Angeles Lakers от NBA са били заставени (от лекар и нутриционист) да участват в хранителен план, който би накарал всеки веган да позеленее.

Тази диета, базирана на масло, бекон и бульон от кости, се прочува през 2013 г. след статия на Кен Бърджър. Източниците на храна са хуманно отглеждани и хранени с трева; планът се концентрира върху консумацията на здравословни мазнини като енергиен източник и лекарство.

В материала Бърджър пише: “НЕ само че Lakers не се боят от здравословните мазнини, те практически ожесточено ги поглъщат. Предпочитаната напитка преди мач е нещо, което играчите наричат ‘бронирано кафе’ — кафе, подсилено с 2 чаени лъжички пастьоризирано масло и тежка сметана от крави, хранени с трева.”

Ламар Одъм

Ламар Одъм не е първият професионален атлет, който приписва звездните си достижения на нещо в диетата си. За бившата звезда от NBA храната, която допринася за най-добрите му резултати, е сладка.

Преди мачове той обича сладости — с колкото повече захар, толкова по-добре; понякога той изпитва потребност от сладки неща и посред нощ. Прочут пример за странностите на базираната на сладости диета на Одъм е бил консумацията на цяло плато желирани бонбонки Starburst преди игра. ТОй също така обича Lifesavers, Hershey’s Cookies ‘n’ Creme, Twizzlers, и “прасковени захаросани пръстени.”

Лафит Пинкай-младши

Дори новаците в конните спортове могат да се досетят, че по-лекият жокей винаги е плюс. Един от прочутите жокеи - Лафит Пинкай-младши, е приемал теглото си толкова насериозно, че е консумирал половин фъстък като единично хранене. Вероятно това е дало резултат, защото сега пенсионираният Пинкай остава на второ място в историята сред жокеите в надпреварвания без препятствия.

Маршоун Линч

Вероятно сте чували за прочутия с немногословността си титан от NFL и неговия "Beast Mode" режим, но знаехте ли за любовта му към Skittles? От най-ранна възраст Линч е харесвал и консумирал Skittles по време на футболни мачове. Майка му му ги е давала, докато е пораствал, и към момента на колежанската му спортна кариера вече колежът му е купувал Skittles. В наши дни ще откриете Линч като говорител на производителя на любимото му лакомство с плодов вкус. И той продължава да ги консумира при всеки тъчдаун.

Майкъл Арнстайн

Арнстайн е професионален бегач на дълги разстояния, така че няма нужда да казваме, че има нужда от големи енергийни запаси. Понякога той пробягва по над 300 км седмично. Може да си помислите, че това означава много ориз и паста, но Арнстайн признава, че решаващи за резултатите му са плодовете.

Наричащ себе си “фрутарианец”, Арнстайн и последователите, които той е натрупал, се придържат към диета, съставена от 80 процента въглехидрати, 10% мазнини и 10% протеин. Източникът на всички макронутриенти? Само и единствено плодове (и от време на време, по изключение, някой суров зеленчук). Не забравяйте: млякото и сиренето се считат за отрова, но пък консумацията на 30 банана на ден е нормална.

Майкъл Фелпс

Ако смятахте, че ще преминете през този списък, без да научите нещо за тренировъчната диета на Майкъл Фелпс, грешите. Ето я в няколко думи: тренирането по над 5 часа на ден изгаря много калории.

Затова Фелпс консумира около 12 000 калории в дните, в които тренира. Три сандвича с пържено яйце с топинг от сирене, салата, домат, пържен лук и майонеза; две чаши кафе; омлет от 5 яйца; купа овес; три резена френски тост с пудра захар; три палачинки с парченца шоколад; така изглежда примерната закуска в тренировъчен ден на Фелпс.

Робърт Обърст

Представете си, че сте атлет с ръст 203 см, тежащ над 180 кг. Какъв е спортът ви? Естествено, тежка атлетика. Трябва да се храните, очевидно, но как да го правите? Част от списъка с покупки на Робърт Обърст включва купуване на свинско — всичкото свинско на месарския щанд на супермаркета — и консумация на гигантски торби с ориз в рамките на няколко дни. Той обича месни закуски, и си е поставил за цел дневно да консумира по 20 000 калории. Да, четете правилно - 2, последнато от четири нули. Той може да вдигне 200 кг; съответно изборът му на диета е напълно оправдан.

Юсеин Болт

Няма друг начин да го кажем по-добре от Time, както го сториха те в материал от 2013 г.: “Юсеин Болт изяде 100 пилешки макнъгети за един ден в Пекин и някак си спечели три златни медала.” Ямайският спринтьор и носител на многобройни златни и олимпийски медали беше в Пекин за 10 дни. Това означава, че сумарно той трябва да е погълнал около 1000 от пилешките хапки на McDonald’s (приблизително 4700 калории от нъгети дневно), но очевидно това не му е попречило да постави поредните си рекорди.

Уейд Богс

Ако сте сред феновете на It’s Always Sunny in Philadelphia, то знаете каква легенда е Уейд Богс. В премиерата на сезон 10 на шоуто, ексцентричните герои се опитват да бият рекорда по пиене на бира на легендарния играч от висшата бейзболна лига. Реалният брой бири, изпити от Богс, не се уточнява, но варира от 40-50 до 107 бири за 24 часа. Независимо на кого вярвате, броят им все пак е астрономически. Освен това той е изяждал по цяло пиле преди всеки свой мач; твърди се, че той е вярвал, че тази диета му помага да побеждава - и с над 3010 победни удара и 118 хоумръна за 18 сезона, няма да спорим.

Джон Дейли 

Ако не сте чували, професионалният голфър Джон Дейли обича диетична кока-кола. През 2014 той споделя пред Guardian за странния си ентусиазъм към тази напитка. “Ако няма ле, не мога да я пия. Не мога да я пия направо, заради газировката. Пия бавно, не от кенче, и имам нужда от малко лед. Някога пиех по 26-28 кенчета дневно. Сега си позволявам максимум 10-12,” казва той. Отгоре на всичко, той пуши - по 40 цигари на ден. С 20 победи в професионалния голф, трудно е да заявим, че тази диета вреди на спортните му резултати. (Дейли някога се бе прочул и със симпатиите си към бирата; той е правил начален удар с топка, поставена върху кенче с бира.)

Източник: The Daily Meal

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията