Zero tituli! Докога?

Раниери много пъти е бил близо, но никога не е успявал

Sportinglife
Sportinglife 16:15 ч., 10 Фер 2016
0
1006
GETTY IMAGES

Клаудио Раниери знае как се оцелява във футболната джунгла. По време на над 30-годишната си кариера като треньор, италианецът успя да си извоюва място в историята.

Раниери работи в клубове, които комбинирано са ставали 85 пъти шампиони на страните си. Но в интерес на истината - той не докосна шампионското злато нито веднъж.

9 пъти пъти в топ 4 говори добре за всеки специалист, но все пак важни са трофеите. Спокойно може да се каже за него, че е в състояние да гаси пожари, но не и да бълва огън.

"Zero tituli", подиграваше съперниците си в Италия Жозе Моуриньо.

И докато Анчелоти и Спалети успяха да постигнат значими неща, думите на португалеца още илюстрират кариерата на Раниери.

"Още след първата седмица усетих, че той не е нашият човек", заяви бившият бос на Челси Питър Киниън, който уволни наставника през 2004-а.

В следващите години специалистът успя да защити репутацията си с титли във втория ешелон с Каляри, Фиорентина и Монако, както и с Купата и Суперкупата на Испания начело на Валенсия. Но този сезон Клаудио е на прага на нещо голямо - на истински подвиг, какъвто ще е шампионската титла от Висшата лига със скромния Лестър. Ще успее ли този път или отново ще се размине?

Ще върнем годините назад, за да проследим случаите, в които Раниери бе близо до първата си шампионска купа:

Фиорентина, 1995/96
2 място през февруари
4 място в крайното класиране

С Батистута, Руй Коща и Баяно "виолетовите" бяха страхотен отбор, който преследваше Милан. През април 1996-а Фиорентина бе в серия от 15 мача без загуба, но последва 0:4 от Лацио. В края отборът загуби 5 от последните си 9 мача и остана на 14 точки зад Милан на Капело.

Валенсия, 1998/99
2 място през февруари
4 място в крайното класиране

Подобна бе историята на Раниери и във Валенсия в края на миналия век. С Клаудио Лопес и Гайска Мендиета, отборът в един момент е само на точка зад лидера Барселона и е втори до април, но в крайна сметка завършва на 11 точки след каталунците. В следващите две години Валенсия игра финали в Шампионската лига.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията