Гончех Гавами

Гледането на волейбол – забранено!

Съдбата на хвърлената в затвора Гончех Гавами привлече вниманието на света

Sportinglife
Sportinglife 10:00 ч., 13 Ное 2014
0
70
Ghoncheh Ghavami

Тя е на 25 години, студентка е по право в Лондонския университет за ориенталски и африкански науки, има британски и ирански паспорт и от 103 дни лежи в ирански затвор, защото искала да присъства на волейболната среща между Италия и Иран, играна в края на юни в Техеран. 

Така най-кратко и сбито може да се предаде историята на Гончех Гавами. Момичето вече е познато в целия волейболен свят.

Преди седмици на конгреса на световната федерация по волейбол, дори имаше специална дискусия, посветена на темата. След нея върховният орган на този спорт разпространи с писмо официалната си позиция и категорично поиска освобождаването на Гавани.

FIVB

„FIVB призовава за освобождаването на Гончех Гавами и в този смисъл е написала писмо до президента на Иран, негово превъзходителство Хасан Рухани. FIVB е работила и продължава да работи с иранската волейболна федерация и други органи в Иран, за да се опита да осигури освобождаването на Гончех Гавами. FIVB обикновено не се стреми да се намесва в законите и културата на даден народ и страна, но въпреки това този чувствителен инцидент заслужава специално внимание. Затова усилията на FIVB в тази област са вече в ход, за да се намери решение, без да се излагат играчите и феновете на волейбола в страната в неизгодно положение".

За същото се обяви и бившият ни национал Матей Казийски. „Волейболният свят е обединен от несправедливостта към Гончех Гавами. Преди всички мачове при мъжете и жените в Италия, в неделя, бяха опънати плакати и транспeранти, в нейна подкрепа”, коментира посрещачът в официалния си профил в социалната мрежа.

Сестра ми обича да помага на хората”, описва 25-годишната жена брат й Имам Гавами. На доброволни начала момичето работело в организации свързани с правата на жените и децата в Иран. Планирала след престой в родината на баща си през лятото да се завърне в Лондон, за да завърши образованието си и да помага на жените и децата.

Майката на двамата – Сюзън е британска гражданка, родена и израсла в Лондон. Омъжена е за ирански лекар, децата им са с паспорти и гражданство и от двете страни.

В Иран обаче двойното гражданство не се признава. От гледна точка на азиатската страна Гончех е единствено иранка. И като такава е длъжна да спазва законите на страната, които са категорични – жените и мъжете не могат да бъдат заедно на спортни събития.

На въпросния мач Гончех не е сама, придружавана е от други активисти за правата на жените. Всички са с бели забрадки, противно на правилото, че на подобни места жените трябва да носят единствено тъмни хиджабас. В резултат всички са арестувани. По-късно са освободени под гаранция.

Когато седмица по-късно Гончех се връща за вещите си, тя отново е задържана и хвърлена в затвора Евин – мястото, където в Иран отвеждат политическите затворници и неудобните журналисти. Намира се в Северен Техеран и за него се говори като за едно от най-страховитите места в страната.

Затворът е общоизвестен. Гончех е в най-лошата част от него. Била е разпитвана многократно, но без присъствието на адвокат. Условията са ужасни, виждали сме подобни места само във филмите. Ударът е най-вече върху психиката.

Аз съм виждал само снимки, но родителите ми, които го посетиха бяха потресени. Майка ми дори напуснала помещението за посетителите и повръщала толкова много от стрес и напрежение, че е била на ръба на припадъка.

Сестра ми е много стресирана, защото през цялото време от поведението на разпитващите я оставала с впечатлението, че ще остане на това място дълго, дълго време”, разказва пред английските медии братът на Гончех.

Той дори направи онлайн петиция „Да върнем Гончех у дома”. Към този момент броят на събраните подписи надхвърля 600 000.

В крайна сметка той и родителите му се добират до обвинението – пропаганда срещу режима. За подобно обвинение Гончех може да лежи в затвора с години. Заради британския паспорт на момичето, на майка му и на брат му вниманието на властите във Великобритания също е привлечено.

Британският външен министър Филип Хамънд дори е провел разговор с иранския си колега Мохадем Зариф по време на асамблеята на ОООН преди седмици. За там е пътувал и братът на Гончех с надежда да се срещне с президента на Иран.

Официално разговорите между министрите са били посветени на иранската ядрена програма и на възможността да бъдат отворени посолства на страните в съответните столици. „Повдигнах обаче въпроса за човешките права в Иран, особено по отношение на хората с двойно гражданство, които са задържани там. Сред тях е и Гончех Гавами”, обясни британския дипломат.

Престоят на Гончех в затвора Евин продължава 41 дни. Следва процес, обвит в пълна секретност. Единственото, което излиза от него като информация, е че британката с ирански паспорт не е арестувана заради опита си за посещение на волейболен мач на мъжкия национел отбор. Адвокатите са помолени да не коментират темата. Присъдата обаче е обявена официално – една година затвор. В знак на протест малко преди това Гончех започва гладна стачка, която чрез социалната мрежа майка й призовава да прекрати.

На съдбата й не помага дори намесата на премиера на Великобритания Дейвид Камeрън. Дали Гончех ще излезе от затвора преди оставащите й до края на присъдата над 250 дни?

Отговорът знаят само в Иран. 

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията