Проклятието „Зьолден”

Две от надеждите на американските ски загинаха след лавина в австрийския курорт

Sportinglife
Sportinglife 10:00 ч., 06 Яну 2015
0
214
Getty Images

Австрийският курорт „Зьолден” все повече затвърждава имиджа си на място, опасно за професионалните алпийци. Поредните жертви на ледника се оказаха две американски ски надежди, които загинаха след паднала лавина в понеделник.

Още реакции

И Линдзи Вон призна, че е шокирана от станалото с двете американски надежди в Зьолден.

„Лавина ги отне от нас завинаги. Съчувствам на семействата на двамата. Моля се за тях”, написа суперзвездата в социалните мрежи.

Тя публикува и снимка с двете надежди. Подкрепа към семействата на двамата изразиха и от световната федерация по ски.

„Заставаме изцяло зад семействата на двамата, зад целия американски отбор и всички приятели на двамата състезатели”, гласи официалното

20-годишният Рони Берлак и 19-годишния Брайс Астъл починаха след инцидент в близост до глетчера Ретенбах, съвсем близо до Зьолден, където всяка година се открива сезона в алпийските ски.

Берлак е роден във Франкония, Ню Хемпшир, Астъл е от Санди, Юта. Двамата са били част от група от шестима скиори, които слизали от 3056 метра и били застигнати от природното бедствие. Останалите четирима състезатели от групата обаче са невредими.

Властите в региона не еднократно предупредиха в последните дни, че има лавинна опасност, след обилните валежи от сняг и ниските температури.

„Рони и Брайс бяха двама изключителни състезатели, абсолютно отдадени на спорта – както по време на състезания, така и при тренировки в планината”, коментира президентът на американската ски и сноуборд асоциация Тайгър Шоу.

„Сърцата ни са със семействата на двамата, както и с цялото ски семейство на САЩ, което страда от този инцидент. И двете момчета обичаха това, което правят и увличаха останалите”, допълни Шоу.

В прав текст

Трагедията разтърси американските отбори.

„Шокирани сме”, призна пред Асошиейтид Прес директорът на алпийския тим на САЩ Патрик Римъл, който е в Загреб, където са поредните стартове от световната купа.

Старши треньорът Саша Реарик напусна незабавно Загреб и замина за Австрия, за да бъде с юношеския отбор, част от който бяха и Берлак и Астъл. Той обяви, че състезателите от представителния тим са свободни сами да решат дали искат да участват в стартовете в Загреб. Онези, които останат ще носят траурни ленти в памет на двете момчета.

„Бяхме много близки”, обясни Римъл. Той е австриец и е израстнал в Зьолден.

„Тренирахме заедно в Парк Сити. Виждахме как се готвят, израстват и как реагират на останалите в тима. Бяха страхотни момчета, големи атлети, добри скиори. Забавляваха се с всичко, което правят. Инцидентът е истинска трагедия за всички”, допълни директорът.

Берлак и Астъл, заедно с още 8 състезатели бяха тимът, определен от американската асоциация да трупа опит в Европейската купа и да се готви за бъдещи участия в надпреварите за Световната купа.

„Имаха невероятната възможност да направят нещо забележително в Световната купа. Те бяха нашият потенциал, вярвахме в тях и затова ги избрахме”, разказа още Римъл.

Факт

Градът, в който е израстнал Берлак е същият, в който е живял и голямата суперзвезда на американските ски Боде Милър.

20-годишният Берлак беше член на Франкония Ски Клуб и отскоро тренираше във „Vermont's Burke Mountain Academy”. Той беше включен в американския юношески през 2013 г., а през тази година завърши 11-и в спускането и 17-и в Супергигантския слалом, които бяха част от националното първенство на САЩ.

Рик Смит – директорът на местния ски клуб коментира, че познава таланта, откакто е бил на 7 години. „Няма достатъчно думи, които да разкажат какво чудесно момче бе Рони”, призна Смит.

В официално изявление от Академията обявиха, че са потресени от инцидента с двамата скиори. Неговият баща Стив е наставник в Академията, майка му също е треньор по ски.

„През миналата седмица Рони беше тук и тренираше с нас. Той беше човек, който всички обичаха и уважаваха. Имаше страхотен дух. Няма друг, който да е защитавал толкова добре нашият имидж, колкото го правеше Рони”, се казва в официалното изявление на училището.

На 5 декември по време на спускането от Световната купа в Бийвър крийк, Берлак бе един от петимата скиори, които тестваха трасето преди същинското състезание. Трябваше да направи същото и по време на световното първенство следващия месец, домакин, на което е САЩ.

Астъл пък бе поканен да се готви с тима през този сезон, след много силни резултати през миналата година. На два пъти той завърши в Топ 10 в Северноамериканската купа в Канада.

В прав текст

Искаше да бъде следващият олимпийски шампион на САЩ.

„Той беше надежда...Искаше да бъде следващият олимпийски шампион на САЩ, това бе целта му”, разказа майка му Лаура.

Прочутият австрийски ски курорт, където загинаха двете ски надежди е европейската база на американския тим от 2011 г. насам. Ръководството на местната федерация го избра въпреки лошата му слава и въпреки че сред алпийците непрекъснато се коментира „проклятието Зьолден” .

След победи на това трасе скиори като Франк Пикар и Мартина Ертъл повече не се качват на подиума. Тина Мазе също усети „проклятието”, след като след успех в старт в Зьолден остава без първо място в Световната купа за по две години.

Аксел Лунд-Свиндал, Даниел Албрехт и Херман Майер пък получават животозастращаващи контузии именно след успех в австрийския курорт.

Майер падна от мотора си и едва не загуби крака си точно след победата през 2001 г. Албрехт беше поставен в изкуствена кома след падане в Кицбюл, а Свиндал пропусна сезон, след като се преби в Бийвър крийк.

Един от лекарите на австрийския национален отбор загина след инцидент със сноуборд. 50-годишният мъж се е забил с главата напред в ледника. Според домакините обаче той е ползвал немаркирано трасе.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията