Без Бекъм и Руни в идеалния тим на Юнайтед

Фенско списание избра символична единайсеторка на Червените дяволи за последните 24 г.

Sportinglife
Sportinglife 10:50 ч., 13 Ное 2014
0
58
Getty Images

Фенското списание на Манчестър Юнайтед „Юнайтед Рант“ пусна своя версия на идеалната единайсеторка на Червените дяволи от 1990 г. насам.

Двамата големи отсъстващи в селекцията са Уейн Руни и Дейвид Бекъм, които станаха жертва на голямата конкуренция в атака и в средата на терена.

Ето я и формацията на „Юнайтед Рант“.

Петер Шмайхел

Привлечен от Брьондби през 1991 г. срещу скромните 505 хил. паунда („Това беше сделката на века!“, възкликва по-късно сър Алекс Фъргюсън), датският вратар става №1 на своя пост в света за 1992 и 1993 г. През 2003 г. пък Шмайхел става член на Залата на славата на английския футбол, а година по-късно е избран сред 125-те най-велики живи футболисти в историята. Синът на Петер – Каспер Шмайхел – също е вратар. В момента той пази мрежата на Лестър и на датския национален тим.

Гари Невил

Десният бек изкара цялата си кариера на „Олд Трафорд“ и заслужи капитанската лента, която носеше пет години. Малцина са футболистите, които могат да се похвалят с успехите на англичанина на клубно равнище. Невил е осем пъти шампион на Англия и два пъти победител в ШЛ с Червените дяволи. Бекът се оттегли през 2011 г. и в момента е тв коментатор.

Денис Ъруин

Ирландецът може и да не блестеше на фона на повечето си съотборници, но беше на практика несменяем в защитата на легендарния Юнайтед, който печелеше трофеи като на конвейер през 90-те г. и в началото на настоящия век. Сър Алекс Фъргюсън смята привличането му за един от най-успешните трансферни удари в кариерата си. Ъруин окачи бутонките през 2004 г. след два сезона в Уулвърхемптън, а после се завърна на „Олд Трафорд“ като тв водещ на клубния канал.

Рио Фърдинанд

Юнайтед привлече централния защитник през 2002 г. срещу рекордните 30 млн. паунда. С екипа на Червените дяволи английският национал веднага стана шампион на Англия, след което бе дисквалифициран за 8 месеца заради пропуснат задължителен допинг тест. След завръщането си на терена обаче Рио повече не излизаше от игра (като се изключат периодите, когато страдаше от травми) до края на миналия сезон, след което премина в Куинс Парк Рейнджърс. 

Рой Кийн

Обожаван от феновете заради безкомпромисния си стил, дълги години той бе сърцето и двигателят на Юнайтед. Ирландецът бе капитан на Червените дяволи 8 години (от 1997 до 2005), но се скара с Фъргюсън и напусна „Олд Трафорд“. Раздялата бе доста бурна, защото като Кийн си позволи да отправи критики към клуба, съотборниците си и феновете на Юнайтед в пресата. От една година той е помощник на Мартин О’Нийл в националния отбор на Ирландия.

Яп Стам

Мощният холандец бе привлечен от ПСВ Айндховен през 1998 г. и изкара три изключително успешни сезона на „Олд Трафорд“. С Юнайтед Стам на три пъти триумфира във Висшата лига и попълни личната си колекция от трофеи с една КЕШ, една Междуконтинентална купа, и една Купа на Англия. Впоследствие сър Алекс изненадващо го продаде на Лацио. Говореше се, че шотландецът не харесал някои пасажи в автобиографията на защитника, а самият Фъргюсън заяви, че е сметнал защитника за изчерпан. Стам обаче продължи да се представя стабилно и по италианските терени (впоследствие премина в Милан), с което накара сър Алекс да признае, че е допуснал грешка с трансфера му в Рим.

Кристиано Роналдо

Той стана първият португалец в историята на Манчестър Юнайтед. Клубът го купи срещу малко над 12 млн. паунда през 2003 г., а 6 сезона по-късно го продаде за космическите 94 млн. евро на Реал (Мадрид). Фъргюсън връчи на младока легендарната фланелка с №7 (носена от футболисти като Джордж Бест, Брайън Робсън, Ерик Кантона и Дейвид Бекъм) и след колебливо начало на „Олд Трафорд“ Кристиано Роналдо оправда напълно доверието на шотландския мениджър.

Пол Скоулс

Рижавият халф е бил едва на 14 г., когато скаут на Юнайтед забелязал таланта му. Така Червените дяволи се превърнаха в единствения клуб в кариерата на Скоулс. Полузащитникът дебютира през сезон 1994/95 и скоро стана един от най-добрите играчи на своето поколение. В личната му равносметка личат 11 шампионски трофея на Англия, 3 Купи на страната и 2 КЕШ... както и 120 жълти и 10 червени картона. Скоулс се оттегли през 2013 г. и понастоящем е тв коментатор.

Рууд ван Нистелрой 

Юнайтед го купи още през лятото на 2001 г., но холандският реализатор пристигна на „Олд Трафорд“ година по-късно заради проблеми с коляното. Очакването обаче си струваше и още в първия си двубой на английска земя Ван Нистелрой се разписа на два пъти в мрежата на Фулъм. До юли 2006 г., когато холандецът напусна Червените дяволи, за да премине в Реал (Мадрид), той наниза 150 гола в 219 мача за Юнайтед. В момента той е помощник-треньор в холандския национален тим.

Ерик Кантона

Крал Ерик е смятан за футболиста с най-голям принос за това Юнайтед най-после да сложи край на голямото очакване и да спечели шампионската титла на Англия след 26 годишна пауза през 1993. Обратната страна на медала бе бунтарският, често пъти избиващ в откровено хулиганство характер на французина, който през 1995 г. бе изхвърлен от игра за 8 месеца, след като атакува с удар от кунгфу запалянко на Кристъл Палас по време на мач. Мнозина бяха убедени, че това ще сложи край на престоя му в Юнайтед, самият Кантона също искаше да си тръгне, но сър Алекс обаче го убеди да остане. Французинът изненадващо приключи кариерата си през 1997 г. едва на 30 години, като обясни, че след като е носил фланелката на Червените дяволи, не му се играе в друг отбор. Сега Кантона се изявява на актьорското поприще.

Райън Гигс

За първи път той сложи екипа на Юнайтед в официален мач още през сезон 1990/91, а на следващата година вече бе твърд титуляр, като скоро се превърна в едно от най-добрите леви крила в света. Уелсецът не свали нивото чак до отказването си преди няколко месеца (макар че „на стари години“ смени поста си на терена), когато се оттегли като играч, за да стане помощник на новия мениджър Луис ван Гал. Преди това Гигс изпълняваше ролята на играещ треньор заради уволнението на Дейвид Мойс през миналия сезон. Футболното дълголетие, постоянството и високата класа превърнаха Гигс в най-титулувания британски футболист на клубно равнище за всички времена (13 пъти шампион, 4 пъти носител на Купата, 2 пъти победител в Шампионската лига, носител на Суперкупата на Европа и Междуконтиненталната купа, световен клубен шампион).

Големите отсъстващи

Дейвид Бекъм

Престой в Юнайтед: 1992 – 2003

Мачове: 394

Голове: 85

Успехи: 6 шампионски титли на Англия, 2 Купи на Англия, 1 Шампионска лига, 1 Междуконтинентална купа

Мнозина твърдяха, че Бекъм е посредствен (или по-скоро едноизмерен) футболист, който може да играе само с единия крак и единственото, което умее да прави както трябва, е да центрира. Няма спор обаче, че англичанинът бе превърнал този елемент от играта в изкуство от най-висша проба. Освен това Бекъм бе част от една от най-съвършените халфови линии в последните 25-30 години (с Кийн и Скоулс в центъра и Гигс на лявото крило).

Уейн Руни

Престой в Юнайтед: 2004 - ?

Мачове: 450

Голове: 219

Успехи: 5 пъти шампион на Англия, 2 пъти носител на Купата на Лигата, носител на КЕШ, световен клубен шампион.

Престоят на Руни в Юнайтед до момента оставя доста противоречиви впечатления. Въпреки безспорния си принос за успехите на Червените дяволи, английският национал като че ли така и не се превърна в големия лидер на Юнайтед. Провалите с фланелката на Англия също тежат в равносметката на кариерата на нападателя, както и фактът, че изглежда никой не знае кой е най-подходящият за него пост на игрището.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията