Севиля, разбира се!

Испанците станаха първият тим от 70-те насам с три поредни европейски трофея

Sportinglife
Sportinglife 07:05 ч., 19 Май 2016
0
1531
GETTY IMAGES

В четвъртък сутрин в град Севиля няма да има нито един трезвен мъж, след като отборът на Унай Емери спечели трета поредна купа в Лига Европа с 3:1 над Ливърпул.

Финалът в Базел узакони андалусийците като "собственик" на турнира с пети триумф в него и първи отбор в Европа, спечелил три поредни трофея, след Байерн през 70-те.

Севиля си замина с купата заради опит, хитрост и немалка доза късмет, припокрит понякога и с решенията на шведския съдия Йонас Ериксон.

През първото полувреме Ливърпул тотално парализира испанците, контролираше играта, поведе с виртуозен гол на Даниел Стъридж и трябваше да получи поне една дузпа от три очевидни ситуации на игра с ръка в наказателното поле на Севиля.

Но при 1:0 на почивката, мачът висеше - особено при опита и уменията на испанския тим и неговото ноухау в турнира.

Севиля се върна в двубоя с бърз гол на Кевин Гамейро в първите секунди на второто полувреме, а след това доминираше до края и си прибра купата.

Английският тим бе наивен и няма никакво значение, че завърши мача с впечатляващата статистика от 72 процента владеене на топката и с повече точни удари - 6 срещу 5.

Нито че заведе в Базел над 40 000 фенове срещу десетина хиляди от Севиля.

На трибуните ливърпулското червено бе около 3:1 спрямо севилското червено.

Броят се головете, а и явно - поне в днешния вариант на играта - бие по-хитрият.

А резултатът в головете бе 3:1, но за испанците.

Юрген Клоп допусна да загуби пети пореден финал - три с Борусия преди да напусне Дортмунд, два с Ливърпул още в първия му сезон.

Унай Емери влиза в залата на славата на футбола с триумфа.

Севиля е с пет купи в Европа за 10 години, което го нарежда след големите на континента, макар нито един приз да не е в Шампионската лига.

И макар да е седми в Испания, където раздаде точки като подаръци на който си поиска в последните 2 месеца (7 загуби от последните 9 кръга в Примера).

В Базел в сряда вечер се брояха головете.

Всичко останало бързо ще бъде забравено.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията