Какво научихме от финала в Базел

Ливърпул не притежава достатъчно класа

Sportinglife
Sportinglife 11:50 ч., 19 Май 2016
0
1699

Когато колата се обърне - пътища много.

Ако съдията Йонас Ериксон бе дал поне една от дузпите за Ливърпул през първото полувреме, носителят на трофея от Лига Европа можеше и да не е Севиля за трета поредна година.

Ако Алберто Морено бе малко по-съобразителен в началото на второто полувреме и "червените" не бяха допуснали толкова ранно изравняване, също можеше да не се стигне до обрат.

Но "ако"-тата вече не играят.

Севилци отново са господарите във втория по сила турнир в Европа и след точно 4 десетилетия повториха успеха на великия Байерн от 70-те, който триумфира с КЕШ в три последователни сезона.

Юрген Клоп загуби пети пореден финал (три с Байерн и два с Ливърпул), а мърсисайдци се наредиха до Мидълзбро и Фулъм, които също не успяха да вдигнат трофея от Лига Европа, след като достигнаха до финал в надпреварата.

Ето и няколко извода на хладна глава след двубоя в Базел:

1. Севиля спечели заслужено

Да, Ливърпул бе ощетен през първото полувреме, но през второто бе анемичен и пасивен, и логично бе наказан.

Мърсисайдци допуснаха ранно изравняване и след това всичко се преобърна наопаки за тях. Голът окрили севилци, а англичаните не успяха нито за миг да подложат на напрежение съперника.

2. Ливърпул не притежава достатъчно класа

Клоп стигна до два финала с футболистите, които му бяха оставени като наследство от Брендън Роджърс. Наставникът пое вината за поражението в Базел, но истината е, че потенциалът на играчите, с които разполага не е голям.

Затова бе доста изненадващо, че мърсисайдци влязоха като фаворити (според букмейкърите) във финала, но не можаха да оправдаят очакванията.

3. Базел не бе подходящо място за финала

Стадион "Санкт Якоб Парк" е с капацитет от 38,215. А когато клуб от ранга на Ливърпул достигне до финал, това е твърде малко. Севиля не успя да продаде квотата си, а заявките от Острова надхвърляха многократно отредените за "червените" билети.

УЕФА най-после трябва да разбере, че футболът е за хората и да измисли вариант, при който да се реагира в подобни случаи. На всичко отгоре се стигна и до сблъсъци на трибуните, след като англичани се оказаха в сектор със запалянковци на Севиля.

4. Лига Европа не е за подценяване

Английските отбори сериозно подценяваха турнира, но Лига Европа се доказа като стойностна надпревара. И през тази година се получиха страхотни мачове, а като прибавим и голямата награда за победителя - участие в груповата фаза на Шампионската лига, ситуацията се променя още повече.

Уест Хем и Саутхемптън отпаднаха в квалификациите през миналото лято, но сега ще имат възможност да участват отново, ако Манчестър Юнайтед спечели ФА къп. И със сигурност ще подходят доста по-осторожно, защото видяха какви вечери осигури Ливърпул на своите фенове.

5. Стъридж все още притежава магията

Последната година и половина не бе никак лека за голмайстора, но с попадението си в 34-та минута показа, че все още притежава магията. За Юрген Клоп остава надеждата Стъридж да е здрав, а това ще е предпоствка за още много подобни изпълнения и голове от английския национал.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията