ЖАКЛИНИЗАЦИЯ: ЕПЕПопеята и Ван Гаал мизерията

Хора като Гуардиола променят футбола...

Жаклин Михайлов
Жаклин Михайлов 08:05 ч., 24 Май 2016
0
2754
Getty Images

Името на Жаклин Михайлов не се нуждае от специални прикачени обяснения - чели сте анализите и коментарите, в които винаги има твърда позиция и лично мнение.

Авторът прие да ги изразява и пред аудиторията на Sportinglife.bg, а рубриката с неговите текстове ще носи името ЖАКЛИНИЗАЦИЯ.

Не е случайно - мнението и позицията му са силно подчертани и на две не стават.

В събота вечер в рамките само на два часа освен победите на Байерн и Манчестър Юнайтед, хората видяха и огромната разлика във времената и епохите.

Луис Ван Гаал, безспорно успешен треньор, демонстрира, че за него футболът се измерва само в победи и загуби, а равнището на собственото му его е толкова високо, колкото онова, което дикторите четат по радиото за нивото на река Дунав.

Пеп Гуардиола пък показа след победата на Байерн, че това, което се случва на терена не е повече от един малък фрагмент от социалния феномен, който завладя съзнанието на хората през 20- и век и продължава да е такъв с нарастващо влияние през 21- и.

Ван Гаал използва победата на Манчестър Юнайтед, постигната и с не малка доза късмет за да нападне журналистите очи в очи.

Показа им купата, уж им благодари за поздравленията, но през цялото време бе злъчен.

Не отива на един 65- годишен мъж да обяснява, че е печелил купи в четири различни държави и че бил донесъл първия трофей за Юнайтед в ерата след сър Алекс.

Да, фактите са такива, но журналистите са достатъчно информирани за да познават тази фактология и без Ван Гаал да я изрича на глас.

Със саркастична усмивка и зле прикрита обида.

А финалът на „Уембли“ ще бъде запомнен не с язвителните гримаси на Ван Гаал, а с танца на Алън Пардю.

Това, което направи стилният британец ще бъде помнено во веки веков, защото придаде нещо шармантно на футболния спектакъл.

Обратно - един друг голям победител два часа по-късно разтопи сърцата на целия свят.

Най-влиятелният футболен мъж на нашето време Пеп Гуардиола плачеше като малко дете и прегръщаше свои и противници с цялата нежност на света.

И когато стигна до микрофоните, повтаряше през цялото време „майншпилер“ без да иска някаква специална благодарност за това, което постигна в Мюнхен.

Макар, че и той през цялото време бе хулен, защото променил Байерн по свой тертип и нарушил свещените традиции.

С тези нарушени традиции Байерн спечели три титли, две купи и три пъти игра последователно на полуфинал в Шампионска лига.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията