Дел Пиеро: Роналдо е футболистът на бъдещето

Меси и Роналдо играят в собствена лига

Sportinglife
Sportinglife 17:05 ч., 09 Яну 2015
0
1519
Sky.it

Един от най-големите футболисти в последните 20 години, който не успя да стигне до „Златната топка“, е Алесандро дел Пиеро.

Брилянтен техник, страхотен голмайстор, легенда на Ювентус. На 40 години Дел Пиеро изигра краткия сезон в индийската суперлига и вероятно повече никога няма да го видим на терена.

Рекордите на Дел Пиеро

Най-добър голмайстор на Ювентус за всички времена – 290 гола. От тях 186 от игра, 62 от дузпи и 42 от фаулове

Най-много изиграни минути в историята на Ювентус -  48 363 минути

Най-много голове в един сезон в историята на Сидни Юнайтед – 14

Единственият италианец, вкарал повече от 10 гола в 16 сезона

8 пъти шампион на Италия

4 пъти носител на суперкупата  на Италия

1 път носител купата на Италия

1 път носител на Шампионската лига

1 път носител на суперкупата на Европа

1 път носител на Междуконтиненталната купа

Световен шампион с Италия

Европейски шампион с Италия

Пред официалния сайт на ФИФА италианският маестро даде интервю за предстоящата церемония по награждаването на „Златната топка“ в понеделник в Цюрих.

Има ли по-голяма награда от „Златната топка“?

Ако гледаме наградите извън терена, това определено е максимумът за един футболист. С нея получаваш признанието на авторитетни журналисти, на всички национални селекционери и капитани. Не можеш да искаш нещо повече.

Кой измежду Кристиано Роналдо, Лионел Меси и Мануел Нойер заслужава най-много?

Няма съмнение, че това са тримата най-добри футболисти в света през 2014 година. Личните статистики на Роналдо са направо впечатляващи. Много пъти е дискутирано понятието „модерен футболист“. Роналдо не е само модерният. Той е футболистът на бъдещето. Меси пък е идеалът, когато говорим за плеймейкър, типичния №10.

Докато гледах световното първенство в Бразилия, и на живо, и по телевизията не можех да преброя колко деца носят фланелка с неговото име. Дори бразилчета с аржентински екип! Направо невероятно.

Докато Мануел Нойер направи от понятието „вратар“ една съвсем нова категория. Той не е само много добър с вратата, но дава изключителна мобилност на отбора си. Титлата на Германия зависеше много от Нойер.

Защо няма италианци сред номинираните?

Със сигурност има двама мои бивши съотборници, които заслужаваха да са там – Андреа Пирло и Джанлуиджи Буфон. Но представянето на „скуадра адзура“ и Ювентус не бяха на нужното ниво и това повлия. Ако не си на голямата сцена, не те забелязват.

Заслужено ли е в последните шест години „Златната топка“ винаги да е за Роналдо или Меси? Има ли лично съперничество между тях?

Има и ще има още дълго време. Кристиано и Лео правят всичко възможно да стават все по-добри и наградите им са заслужени.

В прав текст

Меси и Роналдо играят в своя лига. Години наред ще говорим за тях.

Вие играхте много години на най-високо ниво. Изненадан ли сте, че Меси и Роналдо винаги намират какво още да покажат?

Не съм, защото виждам какви са качествата им. Те играят в своя лига. Години наред ще говорим за тях.

Мануел Нойер стана световен шампион както вие през 2006 година. Може ли това да наклони везните към вратаря?

Спечелването на световната титла променя живота ти. С нищо не може да се сравни. За мен това беше сбъдната мечта и не бих я заменил с нищо. Бях там, където исках – на финала, бих една от решителните дузпи и помогнах за победата над Франция.

И така – кой ще вземе „Златната топка“?

Не мога да прогнозирам, но ще ви кажа моя личен фаворит – Мануел Нойер. Той е лидер на най-великия германски отбор и на великолепния Байерн. Ситуацията прилича на 2006 година, когато Джиджи Буфон за малко не успя да изпревари Фабио Канаваро.

Ако трябваше да изберате най-добър треньор на годината, какви критерии щяхте да използвате?

Не можеш да не взимаш под внимание резултатите. Най-добрият треньор е този, който печели световното първенство или Шампионската лига. Наставникът зависи от футболистите.

От номинираните Йоаким Льов, Карло Анчелоти и Диего Симеоне кого избирате?

Надявам се, че Карло ще спечели. Той е необикновен треньор и велика личност. Спечелил е титлите в Италия, Англия и Франция. Сега стана европейски шампион с Реал. Но конкуренцията на Льов и световното първенство е огромна. Историята на тримата номинирани е различна и всеки би бил заслужил победител.

Как възприемате времето, което изкарахте в Индия?

В тази страна футболът се развива и има още много какво да покаже. Хората са влюбени в него. Но пътят е много дълъг. Надявам се, че съм помогнал за развитието.

Какви са плановете ви бъдещето?

Не съм планирал следващия си ход. Едно е сигурно - футболът завинаги ще е част от моя живот.

Източник: FIFA.com

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията