Момчето си отива, може би като най-великият "червен дявол"

Райън Гигс си тръгва от клуба след 29 години, но къде е сред 11-те идоли на Юнайтед

Sportinglife
Sportinglife 13:05 ч., 02 Юли 2016
0
9406
GETTY IMAGES

След 29 години, в които "той ви разкъсваше по крилото", Райън Гигс отлетя от мястото, с което името му винаги ще е свързано.

Гигс и Юнайтед - звучи като слънце и море. Не могат едно без друго, не седят на място.

Гигси няма да е част от щаба на Жозе Моуриньо и започва първото си лято от почти три десетилетия, в което няма да е служител на Манчестър Юнайтед.

Роденото в Кардиф момче пристигна в клуба малко преди да навърши 14, а през ноември 1990-а подписа като професионалист - на 17 г Деютира на 2 март 1991 г. срещу Евертън.

Според мнозина, след 963 мача и 13 шампионски титли, 2 купи на европейските шампиони, 4 купи на ФА и 4 на Лигата, той е най-добрият играч в историята на Юнайтед.

Дали? Аргумент против е, че няма "Златна топка", с каквато могат да се похвалят четирима великани от клуба. Но не е само индивидуалната награда, която определя такава класация.

Ето още 10 "червени дяволи", с които всеки сам може да направи паралел.

Боби Чарлтън (1956-1973 г. в Юнайтед)

50 години след отказването му головият рекорд на Чарлтън най-накрая падна. Невероятен и символен играч на Юнайтед от първото му златно поколение. Оцелял в катастрофата в Мюнхен през 1958-а, десет години по-късно вдига Купата на шампионите за първи път.

Едната трибуна на "Олд Трафорд" носи името му, а и един от четиримата играчи на клуба, взимали "Златна топка".

Дънкан Едуардс (1953-58 г.)

Мнозина днес не го познават, дори името му не им говори нищо. Само на 21 години той загина в Мюнхен в горящия самолет на Юнайтед, но и тогава светът гърмеше за таланта му.

Боби Чарлтън го нарича "най-завършеният играч, когото някога е гледал". За 4 сезона след дебюта му като 17-годишен тийнейджър изиграва над 200 мача!

Пол Скоулс (1992-2013 г.)

Никога не е печелил индивидуални награди или обожание като на суперзвезда. Но да се спори около величието му е безпредметно. Цялата му кариера мина в едно занимание - да подрежда играта на Юнайтед от едната до другата врата, търпеливо, работливо и с талант, какъвто във футбола имат малцина.

Само двама играчи имат повече мачове за Юнайтед от него - Чарлтън и Гигс.

Рой Кийн (1993-2005 г.)

Човекът-капитан, лидерът, играчът за големите мачове. С влиянието на вулкан върху клуба след идването му през 1993-а, лидер на цялото младо поколение лъвчета Бекъм, Скоулс, Гигс и братя Невил.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията