Оревоар, Исландия - без вас няма да е същото

Момчетата с големи сърца и истинско отношение към играта си тръгват като герои

Sportinglife
Sportinglife 09:20 ч., 04 Юли 2016
0
1811
GETTY IMAGES

Без вас няма да е същото.

Ще ни липсва начумереният капитан с голямата брада - Арон Гунарсон. Няма да ги има тъчовете, които като ракета поразяваха целта и създаваха паника в наказателните полета на съперниците.

Ще е тъжно да гледаме как по 4-5 играчи заобикалят съдиите след всяко спорно решение. Вие не го правихте на европейското, изглеждахте като някакви наивници, но всъщност всички ви харесвахме заради това. Не бавехте времето, дори когато поведете.

Ще ни липсва ентусиазмът, с който трима от вашите бързаха да извадят топката от френската врата и да тичат с нея към центъра, за да се поднови играта ... при 2:5 и шест оставащи минути...

Вие просто играете футбол като игра - може би не сте най-добрият отбор в света, но със сигурност не сте най-слабият.

Исландия напусна Евро 2016, разбита като резултат с 2:5 от Франция, но не и с разбити мечти.

Страната събра погледите на света, застана смело на картата на най-великата игра и затвърди тенденция за отлична работа и амбиции във футбола. През късната есен на 2013-а исландците отпаднаха на бараж от световното - 0:0 и 0:2 от много силния тим на Хърватия.

За европейското се класираха, печелейки група с Холандия, Чехия и Турция. И на първенството спечелиха два мача - срещу Австрия и Англия по 2:1, завършиха 1:1 с Португалия и Унгария, паднаха от Франция. Вкараха във всеки мач, като може да се окаже, че на старта не са се дали на тим - финалист. И че са отпаднали от още един такъв - и "петлите", и португалците са полуфиналисти...

Какво следва за този изумителен футболен остров?

Исландия нахлува в топ 30 на ранглистата на ФИФА за първи път след европейското. Чака световни квалификации в група с Хърватия, Турция, Украйна, Финландия и Косово. Наглед - преодолима.

Няколко основни играчи вече докосват или са преминали 30 години - като вратарят Ханес Халдорсон, Биркир Северсон, Рагнар Сигурдсон, Кари Арнасон... А легендата Ейдур Гудьонсен през септември ще стане на 38 години и едва ли още дълго ще е в тима.

Гръбнакът на тима обаче е в чудесна възраст, воден от 26-годишният Гулфи Сигурдсон, Биркир Бярнасон (28), Хьорфур Хермансон (21) Страната произвежда играчи с темпове, с които никога не го е правила.

И може да се надява на цикъл, който да затвърди успеха - поне до 2020 г., тоест на следващото световно и европейско.

Сигурно е едно - оттук насетне фенове на Исландия ще има далеч извън границите на острова.

Така, както се случи с Дания след 1992-ра, с Камерун след Мондиал 1990 или ... България от САЩ `94, когато спечелихме сърцата на всички с победите и духа на златния ни тим.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията