Не те уважавам. Говоря с теб само, защото си треньор на родината ми

От скандалите в българския лагер през 1998-а, през бунта на Кийн, до Тур дьо Фарс

Sportinglife
Sportinglife 10:20 ч., 07 Юли 2016
0
3444

1998-а бе важна година за българския футбол.

Националният тим за последен път (тогава още не го подозирахме) се класира на световно първенство, новоизлюпеният Литекс направи революция във футбола ни с едва пета титла за тим извън София след Втората световна война, а "златното поколение" на четвъртите в света окончателно сложи оръжие.

На лагера преди Мондиал 98 разколът в тима ни бе толкова сериозен, че се усещаше и от България. Легендите за бягствата на Христо Стоичков и Любо Пенев от базата, за липсата на каквато и да е комуникация между повечето от звездите, за скандали... всъщност си бяха в повечето случаи чиста истина.

В такава атмосфера и при явната неприязън към селекционера Христо Бонев, какви резултати сме очаквали?

Но това е един от по-завоалираните скандали на голямо първенство, когато говорим за национални тимове. Има далеч по-драстични примери в историята.

"Не те уважавам. Причината изобщо да говоря с теб е само, защото по някаква случайност си треньор на родината ми."

С тези думи Рой Кийн се отправя към съблекалнята на базата в Сайпан през 2002-ра, оставяйки ирландския селекционер Мик Макарти изумен. Капитанът напуска лагера и се прибира у дома в Корк, пропускайки световното в Корея и Япония.

Скандалът е огромен - Кийн е недоволен от лошата организация, багажът на отбора е загубен из полетите, теренът за тренировки е ужасен, а за един от контролните мачове съперникът е без вратар. Вулканът изригва - Кийн тегли "една" на Макарти и останалите и си заминава.

На това европейско откъм скандали някак е скучничко.

Няма ги дори холандците да се сбият на тренировка, след което двама да съберат багажа за Амстердам. Само белгийците се напиха юнашки след отпадането, но това почти не се брои - не е в хода на първенството.

Руснаците Мамаев и Кокорин вилняха пияни в казино в Монте Карло и купиха шампанско за 250 000 евро - е какво толкова, след като вече бяха отпаднали, а и могат да си го позволят?

Виж, "лалетата" от 1996-а и особено Френската революция от 2010-а са друга работа.

На Евро 96 Холандия отиде с убийствен състав, пълен със звезди от Аякс, играл два поредни финала в Шампионската лига. Но именно от тях тръгва огромен скандал. Райцигер, Клуйверт, Зеедорф и Давидс се вдигат на бунт срещу ролята на тартори, която Гуус Хидинк логично дава на по-старите в отбора - Дани Блинд, Роналд де Бур и Ван дер Саар.

След мача с Швейцария в групата бойкотът започва. Влезлият като резерва Давидс крещи срещу Хидинк в съблекалнята и го нарича "нещастник, чийто език е в задника на Дани Блинд". Стига се до удари и атмосферата е окончателно отровена.

Холандският в. "Де Телеграаф" разкрива още подробности - четиримата бунтари са тъмнокожи и съзират расистки комплот срещу себе си.

Но Петер Хоекстра, друг от тима, наскоро отрече да е имало такова нещо. Всичко тръгва от една снимка преди първенството, на която Райцигер, Клуйверт, Давидс и Зеедорф са малко встрани от останалите, а Блинд ги нарича в интервю "суринамските братя".

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията