Денят на славата дойде

Португалия има много да си връща на Франция на футбол, но ще е адски трудно

Sportinglife
Sportinglife 09:30 ч., 09 Юли 2016
0
1154

"Напред деца на Родината,

Денят на славата дойде."

Думите от една от най-смразяващите и надъхващи песни - "Марсилезата". Химнът на Франция е и един от най-кървавите - призовава за битка, за разправа с враговете. Днес страната ще води една от големите си битки, но, за щастие, кръв няма да се лее.

Финалът на Евро 2016 е превърнат от французите в отправна точка за обединение на нацията. "Победата ще ни помогне да преодолеем травмата от ноемврийските атентати, а Франция отново ще може да се усмихне", пише "Фигаро". Легендата Тиери Анри обясни, че всеки французин вижда в отбора си националната гордост и чест, затова купата е задължителна, наложителна.

Да, изглежда денят на славата дойде...

Явно само за протокола, но - финалът е срещу Португалия с най-добрия играч в Европа за последното десетилетие в състава. Някой питал ли е Роналдо относно "националната кауза", която Франция трябва да изпълни със съдържание?

Франция ще победи, смятат фенове, медии, букмейкъри.

Португалия обаче ще се движи на опасно бързия болид на отмъщението, а той понякога изпреварва останалите с обиколка. В последните 41 години Португалия не е побеждавала Франция на футбол. 11 поредни мача.

Три болят най-силно, оставят белег върху челото на футбола в малката държава, която се гордее с Еузебио, а вече и Роналдо.

През 1984-а португалците бяха много, много близо...

Това бе отборът на мустакатите техничари - Шалана, Диамантино, Пачеко и Руи Жордао. До 114-ата минута на продълженията те водеха с 2:1 в полуфинала срещу Франция на нейна земя. "Велодром" в Марсилия бе потънал в тишина, уплашен, че приказката свършва.

Тогава обаче Платини се завъртя в наказателното поле, падна за дузпа, а топката отиде в Домерг, който изравни. В последните секунди Тигана дриблира и сервира топката на фамозния Платини, който вкара - 3:2. Португалците налягаха по земята и не искаха да започнат играта от центъра...

Страдание.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията