Левски настръхва от Словения, но този път не е страшно

Берое има далеч по-трудна задача срещу ХИК, защото е фаворизиран

Sportinglife
Sportinglife 08:10 ч., 12 Юли 2016
0
801
Lap.bg

Левски пътува за Словения за завръщането си на европейски терен в четвъртък. Три години минаха от кошмара в Павлодар, когато "сините" паднаха от Иртиш и си заминаха от Лига Европа още в първия кръг.

Онзи резил се случи на 11 юли 2013-а, но днес сме юли 2016-а. Не че Левски е по-силен отбор, напротив. Преди 3 лета тимът от "Герена" бе загубил инфарктно титлата в последния рунд на първенството, както и купата от Берое във финал с дузпи.

С други думи - бе останал на 2 гола от дубъл. Това лято Левски посрещна като плах подгласник на Лудогорец, завършил далеч назад в първенството. А за купата - елиминиран още преди Нова година.

В добавка, букмейкърите направо сриват шансовете на българския тим да се класира - между 1:6 и 1:8 за победа в Словения, около 1:4 върви ремито. В графата "да се класира", за Левски ставката е близо 3,5.

Но всъщност няма страшно за "сините" и ето ви няколко аргумента за това.

Да, преди 10 години едва ли те щяха да са аутсайдер срещу такъв тим. Но времената се менят, а наметалото на фаворит често тежи. Така че - Левски тук може да обърне негатива в позитив.

Да, гостуванията на отбора в Словения са кошмарни - две загуби от Олимпия и една от Публикум, после наваксана за единственото елиминиране на тим от тази страна. Но пък традициите не са това, което бяха - евротурнирите този сезон го доказват и фаворитите капят като круши.

А и Люпко... Сръбският ветеран Петрович знае всичко за отборите от бивша Югославия. Преди 17 години той заведе Левски като аутсайдер в Сплит срещу Хайдук, но изигра гросмайсторски мач и то в адска атмосфера (каквато не го чака в Словения) - 0:0.

На реванша Левски направо разби съперника с 3:0. Та Люпко знае как да измъкне резултат в четвъртък, независимо от това, че с такъв материал едва ли някога е работил - без да се сърди никой в клуба.

Друг е въпросът, че Левски ще трябва да се надскочи за крайната победа, защото реваншът след добър резултат може да обърне посоката на фаворизиране, а с това да хвърли товар върху българския тим.

Андрей Желязков сравни елиминиране на Марибор с подвига на Лестър, което е малко конфузно... Но показва докъде е стигнал футболът у нас. Няма как да се мислим за фаворити срещу отбори като словенския.

Същевременно Берое приема финландския ХИК и трябва да се притеснява далеч повече. Старозагорци нямат нито аурата, нито историята на Левски, та едва ли финландците изобщо ще се притеснят.

ХИК е в разгара на първенството си, където гони титла, след като сензационно я изпусна миналия сезон. Големи и здрави, гостите ще опитат да решат всичко още в България, за да не се налага да минават и през труден реванш у дома.

Любопитно, коефициентите за ХИК са като за аутсайдер, което не е съвсем добра новина за Берое. Тимът на треньора Александър Димитров трябва да подходи без да мисли за това, а да опита да извлече максимума от мача, без да допуска гол.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията