Със "сръбско" 0:0 навън Левски продължава

Петрович го прави за трети път със "сините" в евротурнирите

Sportinglife
Sportinglife 07:10 ч., 15 Юли 2016
0
1071
Lap.bg

Левски здраво държи юздите на дуела с Марибор преди реванша, след като умно взе 0:0 като гост на стадион "Людски Врт".

Първата среща от втората квалификация в Лига Европа предложи малко положения - по едно по-сериозно пред двете врати.

Словенците застрашаваха рядко "сините", като се доказа очакването на по-трезвите сред експертите преди мача, че Марибор далеч не е някакво европейско футболно страшилище.

По-скоро - отбор над българското ниво като качество и амбиции, но напълно преодолим с добра тактика и здрава игра.

А на това Люпко Петрович е доказан майстор.

Нулите в Марибор напомниха мачове на Левски в края на 90-те, когато той водеше тима в евротурнирите. В Сплит Люпко направи подобна игра - 0:0, а в София Хайдук бе сразен с 3:0. А и това не е изолиран случай в евроисторията на Левски.

Шест пъти "сините" са си идвали от гостуване с нулево реми, като и шестте пъти са елиминирали съперника!

В споменатия сезон 1999-2000 г. първо бе гостуването на Апоел (Никозия), завършило без гол. В реванша Левски спечели с 2:0 на "Герена" и стигна до мачове с Хайдук. Пак нули навън, за да дойде 3:0 у дома в ответния двубой.

И двата гросмайсторски резултата далеч от дома бяха под ръководството на Петрович.

"Държали смо, държали смо и смо удържали", както казва "старата хиена", когато описва финала, спечелен с Цървена Звезда срещу Марсилия в Купата на европейските шампиони през 1991 г. Тогава, между впрочем, 120-те минути завършиха пак 0:0 - любим резултат на Люпко.

През есента на 2002-ра Сконто и българския тим не се победиха в Рига - 0:0. Левски се измъчи в София, но пак си взе своето - 2:0. Кой бе наставник на отбора ли? Пак сърбин - Славолюб Муслин.

На осминафинал в Купата на УЕФА през 2006-а Левски отиде и направи нулево реми на "Фриули" в Удине, а в София обърна Удинезе до 2:1 и спечели един от големите си мачове за новия век. Тогава начело на тима бе Станимир Стоилов.

Петото "победно" равенство без голове навън дойде в Баку в пресявките за Шампионската лига, пак със сръбски треньор - Радко Достанич. В реванша азерите бяха победени с 2:0.

И накрая - АИК от Швеция, в един паметен мач с камъни по автобуса на левскарите в Стокхолм, но без гол във вратата им - 0:0, а после 2:1 в София и крайна победа. Ясен Петров водеше отбора в тези двубои.

Шест от шест. За Левски това е безценна статистика, която говори много.

А в добавка - в четири от случаите, когато нулево реми навън е трасирало пътя напред, треньори са били сърби!

Аймо, майсторе! Както казват в Белград.

В добавка за първи път Левски не загуби в Словения от четвърти опит, след като предишните три визити в тази страна донесоха 2:3 и 0:1 от Олимпия, както и 0:1 от Публикум.

След три години отсъствие "сините" пак са в евротурнирите и започват стабилно.

За Левски и Петрович остава да довършат работата си в София.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията