Смъртта на тики-така

Играта се променя - топката вече не е най-необходима за победата

Sportinglife
Sportinglife 10:35 ч., 16 Юли 2016
0
2398
GETTY IMAGES

Изразът тики-така се роди някъде около 2008-а, когато Испания сложи индиго върху играта на Барселона и докарваше топката до вратата на съперника с множество подавания, понякога дори уморителни за окото.

Но стилът, изваян от Гуардиола, Шави, Иниеста и останалите, изглежда официално е мъртъв след Евро 2016. 8 години - живот, достатъчни за цяла ера във футбола и място в пантеона на историята.

Португалия стана европейски шампион, без на този отбор да му трябва топката на всяка цена. В нито един мач от елиминациите новият първенец на континента не я владееше повече от 44 процента. За какво му е? Нали има други силни оръжия...

Самата Испания, родина на тики-така, опита отново да играе така, но както и на Мондиал 2014 се блъсна в много добре развити антиотрови на този стил. Италия държа топката само в 40 процента от времето срещу испанците, но ги победи убедително с 2:0 на осминафинал.

Срещу Холандия и Чили на световното в Бразилия испанците имаха топката в 66 процента от мача, но... 1:5 и 0:2.

Англия показа, че върви една крачка след модерните тенденции и опита да играе с почти сектантска отдаденост на това да имаш топката. 52, 70, 61 и 68 - процентите владеене в четирите мача на англичаните на европейското. Резултатът обаче бе победа, два равни и загуба от Исландия още на осминафинал.

"Статистиките са като късите поли при жените", обича да казва Фатих Терим - показват много, но обикновено крият най-важното.

И все пак, нека им се доверим в този случай, защото в продължение на няколко години върху тях се опираше рамката на тики-така. 15 мача на Евро 2016 са спечелени от отборите, притежавали топката в по-малко от 44 процента от времето. Три от тях са на Португалия, и то в елиминациите.

За сравнение на Мондиал 2006 само два мача бяха спечелени с толкова малко притежание на топката, а на световното в ЮАР през 2010-а - само три. Ако го кажем по друг начин, през 2006-а шансът да биеш, ако не държиш топката при теб, е бил около 1:20.

Сега е 1:3, защото 15 от 51 мача си е 30 процента.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията