Английските клубове - като Харлем Глоубтротърс

10 отбора от Висшата лига отиват на турне в Щатите, като дори Палас и Стоук са там

Sportinglife
Sportinglife 12:00 ч., 16 Юли 2016
0
1596
GETTY IMAGES

Преди година Лестър направи своето предсезонно "турне" в доста скромен обсег - най-дългото пътуване бе на около 80 километра - гостуването до Родъръм.

Но 12 месеца по-късно нещата са различни. Няма вече контроли срещу Линкълн, Мансфийлд и Бъртън. Шампионът Лестър ще срещне ПСЖ в Карсън, Калифорния, а мачът срещу Барселона е в Стокхолм.

Тези мачове са част от лятната забава, наречена Шампионска купа, организирана от нюйоркска промоутърска фирма. Тя стана хит в предишните години с големи посещаемости на мачовете, защото в тях играят най-големите звезди на футбола.

Това лято бележи експанзия на турнира в 16 града по света, включително в Австралия, Китай, САЩ и Европа. Висшата лига, естествено, е основният стълб на тази надпревара, направена определено и най-вече с комерсиална цел.

Тотнъм ще отиде до Австралия, за да срещне Атлетико, Ювентус и Мелбърн Виктъри.

Манчестър Сити и Манчестър Юнайтед пътуват за Китай. Ще играят един срещу друг в "Гнездото", пекинския олимпийски стадион.

Ливърпул ще се подвизава в Щатите, а и ще срещне Барселона на "Уембли"...

Изобщо - от Пекин, през Калифорния, Австралия и Мюнхен, все пак и английските зрители ще видят отбори от Висшата лига наживо през лятото. Не че няма после да са им пред очите 10 месеца, щом започне лудата надпревара на Висшата лига.

Бизнесът е огромен. Преди две години 110 000 гледаха как Юнайтед среща Реал в Мичиган. През това лято цели 10 английски тима отиват в Щатите, където лудеят по тях.

Говорим за клубове като Кристъл Палас и Стоук, не само за грандовете.

Да, Стоук. А беше време, когато дори в града никой не искаше да ходи на контролите през лятото на отбора, средната им посещаемост бе около 7000.

Сега американците си купуват билети да гледат Стоук Сити срещу Орландо.

Това е големият пазар, въпреки че Австралия - традиционно огнище на любов към английската игра, и Азия, изобщо не са за подценяване. Но САЩ е големият бизнес.

Но има и опоненти на турнетата, загърбващи тяхната икономическа рентабилност.

"Това са пълни глупости - казва мениджърът на Съндърланд Сам Алърдайс, фаворит за селекционер на Англия. - Единственият стадион с име "Ню Йорк", на който ще идем това лято, е този на Родъръм (той се казва така)! Най-доброто за подготовката ни е да останем тук, да тренираме здраво и да освободим играчите от натоварвания извън предвидените в програмата им. Защо да пътуваме по 9-10 часа, да се аклиматизираме, да свикваме с часови разлики? Това е убийствено преди дългия сезон, който им предстои."

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията