Няма да познаете новия Ливърпул

Клоп тихо гради най-скоростната атака във Висшата лига по модела от Борусия

Sportinglife
Sportinglife 09:40 ч., 18 Юли 2016
0
9575
GETTY IMAGES

Ливърпул - шампион на Англия е нещо, което вече почти не помним. 1990-а е толкова далеч, че някак за естествено се приема тезата - "Ливърпул за титлата? Забравете..."

Пет пъти през тези 26 години "червените" бяха много близо до златото, но го изпускаха по различни причини в края на сезона.

Но сега в Ливърпул настанаха времена, в които никой не гледа назад. Колелото се върти напред, и то с много бързи обороти.

Юрген Клоп преподписа своя договор и ще остане на "Анфийлд" още поне пет сезона. Планът му е подобен на революцията в Дортмунд, дала плодове (титла) на третия сезон. Тук надеждите са, че може да се случи година по-рано.

Новият Ливърпул ще бъде напълно променен от това, което сме гледали в последните години, като основите бяха положени с някои пролетни представяния - разправата с Манчестър Юнайтед (2:0) в Лига Европа, гръмовния обрат срещу Борусия от 1:33 до 4:3 за 30 минути в същия турнир, 3:0 срещу Манчестър Сити, 4:0 над Евертън...

Не че изпълнителите драстично са сменени, просто стилът ще е основан върху тичане, скорост и атаки, вече и с пълноценната подготовка преди сезона, направена от Клоп и екипа му. Миналото лято те си почиваха извън футбола, влязоха в клуба чак през октомври.

В предсезонната подготовка дотук Ливърпул е играл с Транмиър, Флитууд и Уигън - вдига стъпаловидно нивото съперниците, съответно от Конференцията, Лига 1 и Чемпиъншип. Резултатите: 1:0, 5:0, 2:0. Нищо особено, просто контроли.

Тепърва предстоят най-сериозните проверки, а в тях вече ще се включат и 12-те играчи от Евро 2016. След мач с Хъдърсфийлд идва турне и срещи с Челси, Милан, Рома и Барселона.

В края на тази серия тимът трябва да е готов за Висшата лига.

Какво гради Клоп?

Шампионският му отбор в Дортмунд бе построен върху магистралата на скоростта. Садио Мане струва 31 милиона лири от Саутхемптън, но е най-бързият атакуващ футболист във Висшата лига. За Ливърпул той трябва да е това, което за Дортмунд бяха Марко Ройс и Пиер-Емерик Обамеянг, привлечени през 2012-а.

От трансфер на човек като Хенрик Мхитарян германецът няма нужда - Фелипе Коутиньо и Роберто Фирмино гарантират, че нападението ще е захранено с предостатъчно топки. И двамата, а и Адам Лалана, могат да играят като №10.

Мане, Даниел Стъридж, Дани Ингс и Дивок Ориги са с много бързи крака и вкарват голове. Тази атака вероятно ще е най-светкавичната във Висшата лига, а към нея още може да се присъедини и нов ас, въпреки че голямата цел изглежда бе Мане.

Добавете галопиращите по крилата крайни защитници Клайн и Морено (по-вероятно заместник - говори се за Йонас Хектор от Кьолн).

В средата Емре Джан ще поеме основната роля на танк, който да спира съперника и да организира играта, а още се търси идеалният му партньор, който да осигури фундамента за този футбол със скорост 120 км/ч. От наличните играчи може би ще е Джордън Хендерсън или Джо Алън но като нищо може да се окаже, че е 20-годишният сърбин Марко Груич, привлечен от Цървена звезда.

Със сигурност ще е някой, който отиграва топката веднага и я предава в предно поле без особени сантименти да показва как добре умее да я пази.

Очакванията са до дни да има оферта за Джорджиньо Вайналдум от Нюкасъл, който би паснал перфектно до Джан. Холандецът има необходимата динамика за стила на германския мениджър.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията