На маратон или с колело из Родопите

От 21-ви до 24-и юли Чепеларе става столица за байкъри, а не на зимни спортове

Sportinglife
Sportinglife 16:10 ч., 18 Юли 2016
0
745

От четвъртък, 21-ви юли, Чепеларе ще стане столица на нетрадиционни и обичани състезания, но не в зимните спортове, с които сме свикнали да асоциираме градчето в Родопите.

Време е за специфичното състезание "Чепеларски Търкала" и Байк Експо България - първото специализирано изложение за всички видове колела и продукти, свързани с колоезденето.

"Търкалата" са състезание, уникално по формат и изпълнение, по Планинско бягане и Планинско колоездене на 20, 40, 60 и 80км, както и специални дисциплини за Деца и за Хора с Физически увреждания.

Всеки от тях започва и свършва на „Площад Олимпийски“ в гр. Чепеларе.

Завършилите състезанието „Чепеларски Търкала“ в дисциплината бягане носи точки и право на участие в най-големия планински супермаратон в Света Ultra-Trail du Mont-Blanc.

През повече от 95% от състезанието, маршрутът преминава по горски и меки пътеки и пътчета.

Търкулвайки се в четири различни посоки извън Чепеларе, трасето минава през Роженската Обсерватория, която е най-голяма на Балканския полуостров, покрай най-голямата фабрика- производител на ски в света под нестихващите ритми на Родопските гайди.

През 2016-а оранизаторите ще осигурят LiveStream от площада и още две други места по трасето и онлайн излъчване на цялото състезание.

Тази година на старта очакваме да застанат повече от 300 състезатели. Това ще стане също и благодарение на факта, че един ден по-рано на 23.07, гр. Чепеларе ще стане домакин и на Държавния шампионат по Крос Кънтри колоездене, като съвместно с Българската Федерация по Колоездене за първи път в България ще проведем супер атрактивното състезание Крос Кънтри Елиминатор.

В първото издание на Байк Експо България очакваме да се включат повече от петнайсет различни фирми производителки и вносителки на велосипеди и вело екипировка от страната и чужбина.

Очакваме през първата година Байк Експо България да има повече от 1000 посетители от цялата страна,  които да могат да пробват различни велосипеди, да ги сравнят по между им и да изберат най-подходящия модел за себе си; у по-малките посетители да се създаде по-голям интерес към различните видове велосипеди и колоездачните спортове; да се срещнат професионалисти и аматьори от всички възрасти, любители на колоезденето в един 4 дневен спортен форум в едно от най-благоприятните места за колоездене в страната ни.

По време на 4 дневния спортен форум и празник заедно с изброените събития за първи път ще се проведе състезание за ВелоМеханици, като ще се излъчи „Най-добър ВелоМеханик на България за 2016 г.”.

Програмата:

21 юли: Официално откриване на "Байк Експо България". Откриване на тестовия парк на "Байк Експо България".  

22 юли: Тренировка Държавен шампионат на България по XCO. Детско състезание. Техническа конференция за Държавен шампионат на България по XCO.

23 юли: XCO състезание и XC Eliminator. Старт състезание "Най-добър Вело Механик на България 2016". Техническа конференция "Чепеларски Търкала".

24 юли: Състезание "Чепеларски Търкала". Състезание за Хора в Неравностойно положение. Награждаване на победителите.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията