Сори, Кубертен. За всичко е виновна Русия

Допингът е национална политика на страната, казва WADA. Въпросът е - само на нея ли?

Sportinglife
Sportinglife 09:05 ч., 19 Юли 2016
0
881
GETTY IMAGES

Спортна култура, която съществува встрани от политическите битки. Така Пиер дьо Кубертен е формулирал целта на своя живот, с която се захваща в края на 19-и век.

Олимпиадите се раждат през 1896-а и спортът получава своя паралелен свят, където атлети от враждуващи или дори воюващи страни могат да се изправят в надпревара. Честна и открита. Нека победи по-добрият...

До часове ще се реши дали МОК ще вземе най-сериозното решение в цялата история на олимпиадите, като извади Русия от игрите в Рио, започващи на 5 август.

Препоръката за това дойде от Световната антидопингова агенция WADA, категорично стъпила върху доклада "Макларън", който твърди: Русия като държава в лицето на спортните си административни органи е развивала, подкрепяла и покривала допингирането на състезателите си.

В документа (7 глави и 97 страници) подробно са описани замесените: Григорий Родченко - доскорошен шеф на московската антидопингова агенция, вече в оставка. Наталия Желанова, съветник на министъра на спорта по въпросите за допинга. Виталий Мутко, министър на спорта на Русия.

Според доклада 580 положителни проби са скрити между 2011-а и 2015-а. В 30 спорта.

Московската антидопингова агенция е работила под прякото настоятелство на държавните органи, които са диктували прикриването на пробите.

Скандалът е огромен, като е трудно да се отлепи бисквитката на политиката от тази на чистите намерения на WADA.

Защото информацията се излъчва към реципиентите доста филтрирано и се опитва да ни убеди, че единствено Русия е световният вредител в битката с допинга. Всъщност, това е нелепо, разбира се.

Да се върнем съвсем малко назад.

Думите на Виктор Конте, дал интервю на 3 април пред американската тв станция NBC, някак се забравят много бързо. Скандалният бизнесмен, собственик на лабораторията БАЛКО в Калифорния, лежа и в затвора за разпространение на стероиди сред професионални атлети, а преди 3 месеца каза:

"Олимпиадата в Лондон бе една голяма измама. Такава ще е и тази в Рио. 2/3 от атлетите със сигурност взимат забранени вещества, а останалите - вероятно. Пробите на WADA са прах в очите, никога не биха разкрили истинските параметри на употребата на допинг."

Конте написа в автобиографията си за някои от клиентите на лабораторатията, като личат имена като Марион Джоунс, Кели Уайт и Дуейн Чеймбърс. Той посочва и Давид Хоумън, генералния директор на WADA, като основен играч в системата на манипулирането на информация около допинга.

"Има един период около 5-6 месеца преди всяка олимпиада, в която реални проби не се извършват - пише Конте. - Тогава се прави цялата подготовка и допингирането на състезателите."

Хоумън призна наскоро, че е шокиран, че олимпийската делегация на Ямайка не е осигурила нито един резултат от тестове за допинг в периода преди Лондон 2012. Но го каза през 2016-а...

Изобщо - САЩ, Великобритания, Ямайка... Да не говорим за Китай, както и - разбира се - за родината на олимпийския допинг, ако се вярва на доклада на Академията за спортно развитие в германския град Хумболт, а това е Германия.

Всички те са замесени в игра, за която знаем твърде малко. Лафът "всички взимат, важно е да не те хванат" вероятно едва ли е напълно верен и точен. Но до голяма степен е ясно, че в съвременния спорт мега резултати трудно се постигат само с тренировки и строги диети с плодове, зеленчуци и протеините в месото.

Въпросът е - защо Русия и защо сега?

Като цяло отстраняването на атлетите от тази страна за Рио ще има ефект на спускане на "желязна завеса" в спорта, а и не само. Ако доказателствата са безспорни - нека се случи.

Но след това дано разследванията станат честа практика в страни като Ямайка, САЩ, Китай и Великобритания. В Германия вече хората си написаха доклада с връщане назад чак до Втората световна война, но не помним нито една олимпиада, от която немските атлети да са били отстранени.

Тоест - ако взимат, наказвайте ги. Но не избирателно, ако обичате.

Иначе на граф Дьо Кубертен няма как да му обясните, там горе, че създадената от него паралерна спортна култура наистина е встрани от политиката.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията